Премијера филма Заборављени адмирал

БЕОГРАД: Документарни филм „Заборављени  адмирал“ о британском адмиралу Ернесту Трубриџу, који је провео Први светски рат са српском војском, премијерно је приказан у Југословенској кинотеци.
denis kif
Фото: Youtube Printscreen

Синоћној пројекцији су присуствовали државни секретар Ненад Нерић, амбасадор Велике Британије у Беогаду Денис Киф, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, престолонаследник Александар са супругом, представници Министарства одбране, Војске Србије и културног и јавног живота.

Говорећи о филму ауторке Слађане Зарић, рађеном у продукцији РТС-а, британске амбасаде у Београду и Министарства одбране Србије, државни секретар Ненад Нерић је истакао да је реч о биографској причи о британском адмиралу, који је као командант Британске мисије дошао 1915. године у Београд, главни град Краљевине Србије, и остао са српском војском до јуна 1919, а да се филмом баца нова светлост на личност помало заборављеног савезничког адмирала.

На премијери смо трећег документарног филма насталог поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата, које заједнички реализују Министарство одбране и РТС, после остварења „Србија у Великом рату“ и „Срби на Крфу“, рекао је Нерић.

Он је додао да је филм о адмиралу настао у сарадњи с амбасадом Велике Британије, у поводу обележавања 180. годишњице дипломатских односа двеју земаља.

Нерић је подсетио на ратну улогу адмирала Трубриџа и чињеницу да је одликован највишим српским војним и цивилним одликовањима и захвалио амбасадору Кифу и адмираловом праунуку Тому на присуству на премијери и подршци у реализацији пројекта, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Киф је, подсећајући да се ове године обележава 180 година српско-британских дипломатских односа, рекао да се таквим јубилејем не може похвалити много држава, и да је то прилика да се током 2017. године присетимо многих важних личности из заједничке историје.

Посебно треба одати признање људима чије је наслеђе, из различитих разлога, недовољно познато или је заборављено, а такав је и адмирал Трубриџ, за кога сам први пут чуо на премијери филма Срби на Крфу и помислио да је реч о правој филмској причи, рекао је амбасадор и додао да годину и по дана касније имамо завршетак истраживања о животу британског адмирала који је постао Београђанин.

Телевизијску премијеру филма „Заборављени адмирал“ на Радио-телевизији Србије, у септембру ће пратити и промоција књиге „Дневник Ернеста Трубриџа“.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести