Преминуо Иван Рајтман, редитељ "Истеривача духова"

ЛОС АНЂЕЛЕС: Редитељ Иван Рајтман, аутор више популарних комедија, међу којима су и "Истеривачи духова", преминуо је у 76. години, саопштила је његова породица.
Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File, AP Photo/Matt Sayles
Фото: Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File, AP Photo/Matt Sayles

Рајтман је преминуо мирно у сну у свом дому у Калифорнији.

"Наша породица жали због неочекиваног губитка супруга, оца и деде, који нас је научио да увек трагамо за магијом у животу. Утеху налазимо у томе што је његов рад на филму насмејао и усрећио огроман број људи широм света", наводи се у саопштењу које су издала Рајтманова деца, а пренео Би-Би-Си.

Рајтман је рођен 1946. године у Чехословачкој, а његова породица емигрирала је у САД 1950. године и затим се преселила у Канаду.

Први већи успех је остварио као продуцент комедије "Животињска кућа" 1978, захваљујући којој је Џон Белуши, звезда програма "Saturday Night Live" постао познат и филмској публици.

Брзо је са продукције прешао на режију и снимио два хита која су донела филмску славу још једној звезди СНЛ-а, Билу Мареју - "Meatballs" и "Stripes", у коме је једну од главних улога тумачио глумац и сценариста Харолд Рамис, преноси Глас Америке.

Успех тих филмова је био само "загревање" за Рајтманов највећи хит - "Истериваче духова", чији је био продуцент и редитељ.

Рајтман је такође продуцирао породичне комедије "Бетовен" и "Space Jam", анимирано-играни филм у коме се појавио и легендарни кошаркаш Мајкл Џордан.

Рајтман је 2009. године био копродуцент филма "У ваздуху", у коме је Џорџ Клуни тумачио улогу корпоративног стручњака за отпуштање вишка радне снаге.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести