Преминуо Кирк Даглас у 103. години

ЛОС АНЂЕЛЕС: Чувени глумац Кирк Даглас преминуо је у 103. години, саопштио је његов син Мајкл. Он је то потврдио за магазин Пипл, пренео је Ројтерс.
m
Фото: Tanjug (AP Photo/Damian Dovarganes)

С огромном тугом ја и моја браћа саопштавамо да нас је Кирк Даглас напустио, навео је Мајкл.

За свет био је легенда, глумац из златне ере филма који је доживео и сам златне године, хуманитарац чија је посвећеност правди и принципима у које је веровао поставила свима нама стандарде којима треба да тежимо, додао је Мајкл Даглас.

Ипак, за мене и моју браћу Џоела и Питера он је био само Тата, за Кетрин диван свекар, за своје унуке и праунуке вољени деда, а за своју жену Ану дивни супруг. Кирк је живео добар живот и оставио је иза себе наслеђе у филмској уметности за генерације које долазе, као и живот филантропа који је радио помогне другима и да донесе мир свету, навео је Даглас.

Дозволите ми да завршим рецима које сам му рекао за његов последњи родендан и које ће увек остати тацне "Тата, много те волим и толико сам поносан сам што сам твој син, поручио је Мајкл Даглас.

Кирк Даглас рођен је 9. децембра 1916. године као Ишур Даниеловић у граду Амстердаму, у савезној држави Њујорк, у сиромашној породици јеврејских имиграната из Гомеља, у данашњој Белорусији.

Пре него што се 1941. године придружио америчкој морнарици, име Изи Демски, које је до тада користио, званично је променио у Кирк Даглас.

Од почетка филмске каријере 1946. године, остварио је више од 90 филмских улога, а остаће познат, између осталог, по филмовима "Шампион", "Жудња за животом", "Обрачун код ОК корала", "Стазе славе", "Последњи воз с Ган Хила", "Спартак".

После кратке каријере на Бродвеју и након што је служио у морнарици у Другом светском рату, Даглас се појавио у свом првом филму 1946. године.

Главна улога у филму Шампион из 1949, о немилосредном боксеру, који не дозвољава никоме да му се испречи на путу, донела му је славу и прву номинацију за Оскара, а велика звездаа је постао педесетих и шездесетих година.

Тада је освојио још две номинације за Оскара за филмове Лоши и лепи и улогу сликара Винсента ван Гога за филм Жудња за животом.

Дагласу је, међутим, тек 1996. године додељен почасни Оскар за животно дело.

Када се појавио у филму Спартак из 1959, Даглас је ангажовао сценаристу Далтона Трамба, који се нашао на холивудској "црној листи" због наводних комунистичких активности, због чега је био приморан да пише под псеудонимом.

Даглас се отворено супротставио црној листи ангажујући Трамба да пише сценарио под сопственим именом, отворено и без страха.

Даглас је 1995, претрпео тежак мождани удар, али се опоравио и написао бестселер аутобиографију.

Повремено се појављивао и на филму и позоришту, укључујући прослављену монодраму "Пре него што заборавим".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести