ПРОСУО САМ ШАМПАЊАЦ ПО ПАРКЕТУ ПО КОЈЕМ СУ ХОДАЛИ РОМАНОВИ! Милош Биковић снимао у овом дворцу, а онда открио необично место на којем је преспавао

Наставак руског филма „Слуга” у режији Клима Шипенка, вратио је у биоскопске сале једну од најгледанијих комичних прича свих времена о Гриши, којег тумачи наш Милош Биковић, а вест да је у Русији ово остварење тренутно најгледаније, за дан је засенила информација да је наш прослављени глумац постао отац.
1
Фото: Yellow, Black and White

Најважнија улога у животу припала му је 9. јануара, када му је његова изабраница Ивана Малић родила сина. И Биковић је потврдио ову вест на Инстаграму када је објавио илустрацију породице у виду цртежа. Биковићев колега Милош Петровић Тројпец открио је на свом Инстаграму и име наследника познатог глумца.

Иако су многи очекивали да ће се звати Стефан, јер је рођен 9. јануара када се прославља Свети Стефан, дечак је добио име Василије, што значи „царски” или „краљевски”. 

 

Док чекамо да видимо како ће се снаћи у тој најновијој и најважнијој улози, Биковића ћемо поново гледати у „Слуги” као Гришу, младића из више класе који се нашао у улози слуге из прошлог века, што га је, стицајем невероватних околности, променило набоље. Други део овог филмског хита, након путовања у „прошлост“, води нас до Грише који реагује на сваку неправду арогантне и размажене Катје, која ће се убрзо наћи у другом времену и у другом друштвеном статусу, што доноси нову линију ове филмске приче. Глумац Милош Биковић у интервјуу за „Дневников” ТВ магазин открива колико је ова прича о спасењу људске душе одраз данашње омладине и друштва.

– Имате и у нашем и у руском друштву, а увек је то постојало, размажене младе људе који мисле да су богомдани или да их новац чини важнијим и бољим од других људи па се понашају бахато. То јесте бољка која постоји у сваком, не само у нашем друштву, као и у свим временима, не само данас. То је једна вечна тема, нечега што ми зовемо лош принц. Мислим да се овај филм обраћа тој врсти друштвеног проблема – каже на почетку разговора за наш лист популарни Милош Биковић.

Може ли та порука коју шаљете да допре до млађе популације кроз овај филм и покрене неке промене, остави утисак на њих?

– Не треба стављати на филм бреме покретача промена. То би било превише, али он свакако остаје у подсвести гледалаца. Много људи га је погледало, е, сад, да ли ће оставити утисак и да ли ће утицати то зависи мало и од публике. Ипак, чим је филм занимљив и чим људи долазе да га гледају значи да транспонује ту поруку. Ако није занимљив онда он не може да пренесе ништа. Могу да буду најплеменитије замисли иза њега, али ако је досадан онда неће допрети до публике.

Фото: Yellow, Black and White

И „Слуга 1” и „Слуга 2” објављени су у сусрет Новој години. Може ли се овај филмски хит сврстати у оне празничне који могу да окупе целе породице у биоскопима?

– Јесте, ово је празнични филм за целу породицу. Безазлен је, могу и деца да га гледају, има лепу поруку. Топао је, духовит и има емоцију. Ово је, ја бих га назвао, блокбастер са душом. Ове блокбастере које гледамо углавном иду на неке визуелне и сензационалистичке ефекте, а мислим да наш филм има ту врсту неке топлине која нам је потребна, да се за тих два сата насмејемо и огрејемо душу.

Ипак и овај филм дефинитивно има визуелно атрактивне кадрове. Колико је било пријатно снимати сцене у велелепном дворцу који нам је дочарао Царску Русију?

– Мање је лепо него што изгледа (смех).

То значи да костими нису били удобни?

– Нису били удобни (смех), нимало! Поготово није удобно плесати у тим костимима који су скројени од чоје. Ми смо снимали летос, а у тим салама после 12 сати снимања нема ваздуха. Мада, боље и то него у првом делу, у којем сам морао да спавам са прасићима и кокошкама у штали. Раскошне су сцене битака, балова. Локације су биле реални дворци у Петрограду. У једној од сцена ја проливам шампањац на паркет у дворцу, е па по том паркету су ходали Романови. У том дворцу ништа није мењано од почетка 20. века када је направљен. Можда и пре. Неке од тих локације су заиста драгоцене. Додуше, на тим локацијама сам већ снимао. У једном од пројеката ми је тај дворац, рецимо, био чак и кућа, па сам се осећао као гроф (смех).

Фото: Yellow, Black and White

Мислите ли да нам фали филмских остварења у којима се тематизује да је друштво забринуто за појединца, с обзиром на то да је углавном обрнуто?

– Јесте, ово је мало бајковит филм, о томе какав би свет могао бити. Он је и својеврсна сугестија аутора и нас уметника који смо радили на овом филму како би друштво требало да изгледа. Не само тој млађој популацији, бахатих људи, о томе шта ми мислимо о њиховом понашању, него је на неки начин једна порука систему. У овом филму имате функционерку која нам показује колико би систем требало да буде окренут ка човеку, како би, заправо, могао да буде окренут ка човеку. Тако да се иза ове лагане приче ипак крије један позив на то да би овај свет могао да буде мало бољи.


Филм је рупа без дна у коју се бацају паре

Редитељ Клим Шипенко рекао је да је при првом сусрету са вама помислио како сте глумац слободарског духа и енергије каква фали руским глумцима. Шта бисте после тако богате сарадње са Русима рекли да фали српским глумцима?

– Не фали им ништа (смех). Фали им прилика да раде, да снимају различите жанрове. Ми као мала земља, мало тржиште, немамо могућност да правимо филм тако да се окупи нас десет и да уложимо све паре и да очекујемо да ћемо да повратимо тај новац и да нешто зарадимо. То није могуће, зато је филм терет за државни буџет и увек је то рупа без дна у коју се паре бацају да би култура постојала, а филм је скупа играчка. Из тог разлога наши глумци немају прилику да се изразе, али, ево, видели смо да су неки наши глумци у Русији уз помоћ неколико руковања и препорука успели да направе значајне резултате. Нашим глумцима не фали ништа, ми имамо добру глумачку школу, која почива на руском систему, али је обогаћена европским мајсторима и англосаксонском школом. Ми имамо неку своју школу која је по мом мишљењу врло добра.


Са истим редитељем радили сте током претходне године на два филма - „Изазов”, први снимљен у свемиру и „Слуга 2” чији први део важи за један од најгледанијих свих времена. Колико је за једног глумца учешће у таквим пројектима од којих се много очекује, то притисак?

–  За мене је више привилегија (смех). Моја одговорност је мања па ако нешто и испадне лоше кажемо да је за то крив Клим, а ако је нешто добро онда смо сви део те победе (смех).

 

Јесу ли санкције Русији на било који начин умањиле продукцију?

– Повећале су је зато што је сада уложено у филм много због одсуства холивудских филмова. Претходне године је, мислим, више од 300 филмова снимљено и уложене су велике паре. Филм прави значајне резултате. Постоји добар потенцијал да се кинематографија развија у добром смеру. Сада су руски и филмови неких других земаља заменили холивудске блокбастере и публика је сада навикла на то да њих нема и преоријентисала се на другу врсту садржаја.

Драган Бјелогрлић нам је најавио да после Нове године почиње снимање треће сезоне серије „Сенке над Балканом”. Хоћемо ли и вас у њој гледати и да ли ћете се дефинитивно појавити у улози Јосипа Броза Тита?

– Не смем ништа да вам кажем (смех). Да, бићу део серије, учествоваћу у трећој сезони. Толико смем да откријем.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести