Пуриша Ђорђевић режира нови филм у 98. години

У току је снимање новог, повратничког дугометражног играног филма ветерана српске и југословенске кинематографије - Младомира Пурише Дођевића (1924), а реч је о екранизацији цењеног и вољеног романа "Уста пуна земље" Бранимира Шћепановића. саопштили су из Филмског центра Србије.
р
Фото: Youtube Printscreen

Синопсис филма открива следеће: Сазнавши да му је остало још само три месеца живота, Марко бежи из болнице у шуму.

Бежи од људи, од примитивизма, агресивности, злобе, насиља света који га окружује, забадања носа у туђе ствари, али током тог бега он заправо сусреће све људе од којих се и одметнуо.

Улоге тумаче: Радивоје Раша Буквић, Соња Колачарић, Андрија Ковач, Лазар Јованов, Александра Рукавина, Никола Марковић, Ана Костовска, Анисја Гавриловић, Марина Ракић, Дина Вуцај, Тамара Милојковић, Марко Тополовачки, Марјан Апостоловић…

Ђорђевић је и аутор сценарија, директор фотографије је Гино Сгрева, а помоћник редитеља је Огњен Петковић.

Продуцент је Жељко Митровић, а директор филма Миљан Гогић. Филм настаје у продукцији Apollona и Телекома Србија.

Миљан Гогић је поводом сарадње са Пуришом Ђорђевићем, који неуморно режира и у 98. години, каже да је стекао велико искуство радећи на филму са званично једним од најстаријих, ако не и најстаријим живим редитељем на свету који јос увек режира.

"Надам се да ће и плод нашег заједничког рада изнедрити један пре свега уметнички филм, а затим и филм који ће волети све генерације. Његов јединствени рукопис је свима нама, који радимо на филму, дао велики животни подстрек" казао је Гогић.

Филм се снима на локацијама: Липовачка шума, Трешња, Кошутњак, Крчедин. Премијера се очекује до краја године.

Младомир Пуриша Ђорђевић је аутор класика српске и југословенске кинематографије: "Девојка", "Сан", "Јутро", "Подне", "Бициклисти", "Павле Павловић"…

Његови филмови су приказивани на најпрестижнијим светским филмским фестивалима, у Венецији и Берлину, и освојили су и неколико "Златних арена" у Пули, кровном филмском фестивалу у бившој Југославији.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести