Румунско-српски филм "Малмкрог" премијерно на Берлиналу

БЕОГРАД: Нови филм прослављеног румунског синеасте Кристија Пујуа "Малмкрог", који је реализован уз подршку Филмског центра Србије и уз учешће српских аутора, отвориће нови такмичарски програм "Сусрети" овогодишњег 70. Берлинала.
malmkrog
Фото: KomunikArt

У Берлину ће се одржати светска премијера филма заснованог на филозофском делу "Три разговора" Владимира Соловјова, а који је реализован у копродукцији Румуније, Србије, Швајцарске, Шведске, Северне Македоније и БиХ.

Продуцент је Анка Пују са компанијом Мандрагора (Румунија), извршни продуцент Анамариа Анточи, а копродуценти су Милан Стојановић из Sense Production, Ивица Видановић из Cinnamon Film (Србија)...

На "Малкмкрогу“ су радили српски дизајнери звука Зоран Максимовић и Огњен Попић, компутерске визуелне ефекте креирали су Шива Станојевић и Вукан Бурић, а у филму је коришћена нумера "Тебе поем" Стевана Стојановића Мокрањца.

Поред тога, на остварењу су радили и домаћи филмски радници у сектору камере, уз коришћење филмске опреме из једног од домаћих филмских рентала.

Филмски центар Србије подржао је пројекат "Малмкрог" (тада под називом "Летињиковац") на конкурсу за суфинансирање мањинских копродукција у 2018. години. Престижна секција "Сусрети" представља платформу која настоји да гаји естетски и драматуршки смеле радове независних и иновативних филмских стваралаца.

Циљ јој је да подржава нове погледе у кинематографији и пружа простор разноврсним наративним и документарним формама у званичној селекцији.

Осмишљен као контрапункт, али и допуна главном "Такмичарском програму", "Сусрети" је такмичарски програм посвећен новим визијама.

Окупља петнаестак радова - светских и међународних премијера играних и документарних филмова, а трочлана комисија ће доделити награде за Најбољи филм, Најбољу режију и Специјалну награду жирија.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести