Станић: "Вера" је прича о трагичној судбини лепе жене

БЕОГРАД: Гост нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор био је глумац Тихомир Станић који је говорио о својој улози у филму "Вера" и предстојећој серији о Иви Андрићу.
Танјуг/Владимир Спорчић/Тихомир Станић
Фото: Танјуг/Владимир Спорчић/Тихомир Станић

Станић је рекао да му је приликом снимања филма "Вера", у коме игра лик четничког команданта Косту Пећанца, било најзахтевније издржати дан са маском браде, која га је спречавала да једе и уз коју је тешко могао да пије.

Према његовим речима, сценарио филма о шпијунки Вери Пешић током Другог светског рата је добар и занимљив као што је била и њена животна прича, а Јована Стојиљковић је "остварила изузетну (насловну) улогу и фасцинантна је у филму".

"Била је толико посвећена и концентрисана. Ако нешто није јасно шта се у тој сцени треба десити нисте морали да питате редитеља (Недељка Ковачића), Јована је то све знала. Тако је паметно и пожртвовано водила свој лик да смо сви ми били концетрисани и реаговали на њу", истакао је глумац.

Станић је приметио да је прича јако занимљива зато што је Пешић била "жртва своје љубави према погрешном човеку, не знајући куда ће је та љубав одвести".

"Вера" је занимљива и ван контекста шпијунског трилера јер "прича причу о једној трагичној судбини", а Станић се нада да ће "публика гледати филм као једну могућу судбину једне лепе жене".

Према његовим речима, историјско-политички контекст је у филму доста слободно тумачен, јер се није робовало историјским чињеницама и има неких ситуација које су могуће и вероватне, али није доказано да се заиста тако десило.

"Ово није документарни филм. Не ревидира било које сазнање из историје, него је једна могућа животна прича на фону трагедије у правом смислу речи", нагласио је глумац.

Станић је рекао да припрема серију "Нобеловац" у осам епизода, у којој ће тумачити чувеног књижевника иву Андрића у периоду од 1941. до 1961. године, док још трагају за глумцем који ће га играти у раздобљу од 1914. до 1920. године.

"Хоћу да режирам ту серију зато што мислим да је он, како ја осећам, јер сам се годинама бавио делом Андрића, био најоклеветанији човек из јавног живота у нашем друштву", рекао је Станић.

Андрић је клеветан зато што је припадао грађанском свету, зато што је био амбасадор у Берлину у време нацистичког вође Адолфа Хитлера, да је пријатељу преотео жену и друго, што су, према Станићу, "небитне, непроверене ствари за једну биографију".

Андрић је један од најзначајнијих стваралаца ког смо икад имали, који је добио Нобела и осветлило књижевност и културу нашег народа у свету, нагласио је Станић.

Сценаристи су Иван Велисављевић и Јелена Мијовић, а сарадници Александар Новаковић и Станић, који је и креатор серије са Владимиром Рогановићем и Велисављевићем.

"Покушаћемо да отклонимо помисао о тривијалним и небитним догађајима из живота великог писца и да одгонетнемо, у периоду кад сазнаје да је добио награду док је није примио, шта ми верујемо да је њега у тим тренуцима мучило", открио је Станић.

Радећи на сценарију Станић је знао да се запита постоји ли нешто да се већ не зна о Андрићу, али је схватио да "то што се зна, зна мали број људи".

"Ово је прилика да милионски аудиторијум у форми биографске драме сазна о околностима и времену у којима је стварао тај велики човек", нагласио је Станић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести