Завршен фестифал филмске режије - LIFFE

ЛЕСКОВАЦ: Свечаном церемонијом доделе награда и приказивањем пилот епизоде серије "Сенке над Балканом 2" Драгана Бјелогрлића завршено је дванаесто издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије - LIFFE.
natasa
Фото: Youtube Printscreen

Фестивал је трајао од 18. до 22. септембра на више локација у Лесковцу, у организацији Лесковачког културног центра и под покровитељством Града Лесковца и Министарства културе и информисања Републике Србије, и уз подршку Филмског центра Србије.

Уметнички директор фестивала, Дарко Бајић захвалио се публици на великом одзиву рекавши да су управо они дали срце фестивалу и да ће се по томе памтити овогодишње фестивалско издање.

Теона Митевска Стругар, редитељка филма "Господ постоји, њено име је Петрунија" примајући главну награду - Гран при "Живојин Жика Павловић" за најбољу режију је рекла:

„Није лако бити редитељ, али ја јако волим свој посао. Живела уметност, живели ауторски филмови, живела бескомпромисност, живела храброст, и у духу црног таласа - живео добар филм."

Публици су се обратили и Драган Маринковић и Петар Ристовски, добитнићи друге и треће награде "Живојин Жика Павловић" за режију.

Наташа Нинковић, добитница награде за најбољу женску улогу у филму "Ајвар" поздравила је публику путем видео поруке истакавши да јој је неизмерно жао што није у могућности да прими награду у Лесковцу:

"Јако сам срећна што сам примила ову награду. Захваљујем се жирију што је препознао мој и Сергејев рад у не баш лакој конкуренцији. Захваљујем се и мојој редитељки Ани Марији Роши што је написала улогу за мене и што ме је спојила у кадру са мојим колегом са класе. Није било лако држати Сергеја на једном месту месец дана, али се исплатило. Лесковачка публико, хвала и вама што нас увек подржавате."

Видео поруком публици су се обратили и Сергеј Трифуновић, добитник награде за најбољу мушку улогу у филму "Ајвар" као и Иван Салај, добитник награде за најбољу продукцију за филм "Осми повјереник".

Радослав Станишић, добитник Специјалног признања Дарка Бајића за филм "Последњи YU филмски романтик" истакао је да му је посебно задовољство што прима награду за филм који је посветио свом професору Радомиру Баји Шарановићу, а још веће што му је, према његовим речима, награду уручио Шарановићев наследник - професор Бајић.

Фестивал је затворио редитељ и глумац Мима Караџић стиховима песме "Прољеће" Витомира Вите Николића.

LIFFE се током своје једанаестогодишње историје развио у престижну манифестацију која далеко превазилази локалне оквире и има све већу популарност код филмофила и филмских стваралаца.

Овогодишње издање LIFFE-а чинио је такмичарски програм на ком су се нашли филмови по избору селектора фестивала Милана Д. Шпичека и уметничког директора и селектора Дарка Бајића.

За престижне фестивалске награде такмичило се пет домаћих и осам регионалних филмова.

 

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести