Дунавска соната обележава 35 година Хазарског речника

НОВИ САД: Удружење грађана “Дунавска соната” обележиће, под покровитељством града Новог Сада, 35 година од изласка из штампе првог издања Хазарског речника, 90 година од рођења и 10 година од смрти Милорада Павића.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

На дан пишчевог рођења, 15. октобра, на Тргу Доситеја Обрадовића одржаће се виолински концерт, поводом изласка из штампе најпревођенијег дела српске књижевности - Хазарског речника, који је објављен 1984. године, док је Павић био редовни професор новосадског Филозофског факултета. Од изласка из штампе до данас, Хазарски речник је доживео 327 издања и преведен је на 36 језика.

Павић је од 1974. до 1990. био редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду, а од 1977. до 1979. био је декан.
Како би се истакао његов значај за Нови Сад, на Филозофском факултету ће 30. новембра бити одржан округли сто “Павићева историја света”.

- Милорад Павић је Хазарским речником утицао не само на савремену спрску, него и на савремену светску књижевност. Роман је био откровење. Интернет пре интернета. Поред књижевности, Хазарски речник је променио и поглед на историју Европе и света. Павић је неправедно запостављен и заборављен, наша дужност је да јавност подсетимо на најпревођенијег српског писца - рекла је Милица Трифунов, директор Дунавске сонате.

Р. Д.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести