Ивану Негришорцу „Ленкин прстен”

„Ленкин прстен“, награда за најлепшу љубавну песму, припала је Ивану Негришорцу(Драган Станић) за остварење “Ко је то у нама”, објављено у Летопису Матице српске у јуну ове године.
dragan stanic
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Одлука је донета већином гласова жирија, у коме су били Зоран Ђерић, Биљана Пушкар, док се Драгана В. Тодоресков уздржала од гласања.

- Песма „Ко је то у нама?“ је посвећена Мињи, in aeternum (заувек, на векове). Ако знамо да је у питању песникова, недавно преминула, супруга, са којом је живот градио „као кућу“, а градиво им је била вера, нада и љубав, онда ће нас ова песма дирнути још снажније и потресније. Годинама стрпљиво, заједнички, негујући, како то песник метафорично примећује, опеке, малтер и креч сачињене од вере, наде и љубави, они су саградили заједнички живот. А онда, прераном смрћу једног од њих двоје, све је доведено у питање. Иако песнички субјект, у једном тренутку, запада у „свето посрнуће“, његова вера, нада и љубав враћају га у дом, који су заједнички изградили, у оно што је неговао у дубини душе, у ризницу коју је дубоко у себи држао скривену - наведено је у образложењу жирија.

Драган Станић, алиас, Иван Негришорац (Трстеник, 1956) предаје на Филозофском факултету у Новом Саду теорију књижевности и креативно писање поезије. Био је секретар Матице српске, главни и одговорни уредник Летописа Матице српске, а сад је председник одбора Српске енциклопедије (од 2008) и председник Матице српске (од 2012). Пише поезију, прозу, драме, студије и књижевну критику. Објавио је 15 песничких књига, роман “Анђели умиру”, неколико радио и позоришних драма и критичких студија. Песме су му превођене на низ језика.

Награда ће бити уручена сутра у 19 часова у позоришту у Србобрану у оквиру манифестације “Ленкин прстен” која почиње данас у 19 часова отварањем изложбе “У Ленкином прстену” у галерији Дома културе. Програм се завршава у недељу када ће се такође у 19 часова одржати вече младих песника.

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести