Кречковић: Награда у Струги ми прија, нисам је очекивао

БЕОГРАД: Млади песник из Србије Владан Кречковић, овогодишњи је добитник престижне међународне награде за младе песнике "Мостови Струге", која се додељује за најбољу дебитанску књигу поезије у оквиру фестивала "Струшке вечери поезије", под покровитељством УНЕСКО-а, а за Танјуг каже да, као песник почетник, није очекивао награду.
в
Фото: Youtube Printscreen

Кречковић (32) из Београда је награду освојио за збирку "Париз, Тексас", док је најпрестижнија награда фестивала "Златни венац", која се додељује светски познатом живом песнику за животно дело, припала Керол Ен Дафи, једној од најзначајнијих савремених песникиња из Велике Британије.

"Песме сам почео да пишем у оквиру програма радионица Огњенке Лакићевић и Звонка Карановића, који је био и уредник моје збирке песама", рекао је Кречковић за Танјуг.

Иако награду није очекивао, наводи да му је драго да је његов рад препознат.

На ово одликовање, како додаје, гледа као на подстрек да настави да истражује песнички израз.

Пре скоро три године, Кречковић је објавио свој роман првенац "Алекса или кроз снегове и сирене", а сада каже да ради на новом роману.

Уз писање, планира да се посвети раду на туристичком пројекту.

"Тренутно радим на развоју културне руте која се зове ''Пут римских царева и дунавска винска рута''. Тај пројекат у најбољем смислу спаја садржаје из културног наслеђа и туризам. Радио сам осам година у организацији под именом ''Дунавски центар за компетенцију'' која развија туризам на целокупном току Дунава", рекао је Кречковић.

Збирка песама "Париз, Тексас" Владана Кречковића његова је дебитантска збирка коју је у октобру прошле године објавила издавачка кућа ППМ Енклава из Београда.

Као што наслов наговештава, као и у култном филму Вима Вендерса, основни мотив збирке су растанци, разрачунавање лирског субјекта са сопственом прошлошћу, у циљу могућности изградње нових међуљудских односа.

Резултати 60. конкурса фестивала „Струшке вечери поезије” објављени су на церемонији у Паризу, која је одржана поводом обележавања Светског дана поезије и 100-годишњице рођења књижевника, утемељивача и једног од кодификатора македонског књижевног језика Блаже Конеског.

Уколико буду испуњени епидемиолошки услови, овогодишње издање фестивала „Струшке вечери поезије” биће одржано између 24. и 30. августа, током којег ће победницима бити уручене награде.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести