Округли сто о Лазару Чурчићу - књигољубу и књигохранитељу

Под окриљем Библиотеке Матице српске одржан је округли сто “Лазар Чурчић - књигољуб и књигохранитељ”.
Lazar Čurčić Foto: Dnevnik.rs
Фото: Лазар Чурчић Фото: Дневник.рс

Скуп у част познатом библиотекару, библиологу и историчару српске књиге, књижевности и културе уприличен је поводом награде Златна књига, највишег признања Библиотеке Матице српске које му је пролетос уручено. Ова награда додељује се за допринос развоју библиотекарства и библиографског рада изузетним научницима, књижевницима или уметицима.

Лазар Чурчић (Тител, 1926) током свог дугогодишњег активног рада, као и после пензионисања, остварио је капиталне резултате на пољу откривања, прикупљања, евидентирања, описа и популаризације рукописних и старих српских штампаних књига и листова и објавио велики број радова из историје српских књига, књижевности и културе од средњег века до половине 19. века. На основу изузетних резултата постигнутих у библиотечко-информационој делатности стекао је звање библиотекар саветник, највише стручно звање у овој области и једини је библиотекар који је добио националну пензију одлуком Владе Србије.

О значају дела Лазара Чурчића за српско библиотекарство, историју српске књиге и српску науку и културу уопште сведочи његов обиман стваралачки опус - многобројни радови, прилози и рецензије, као и књиге чији је он аутор, редактор или приређивач. Број објављених радова Лазара Чурчића и литературе о њему стално се увећава и данас прелази 700 јединица.Чурчић је готово цео радни век провео у Библиотеци Матице српске од 1953. до 1986. а последњих пет година до пензионисања 1991. у Народној библиотеци Србије у Београду. Неуморно трагајући за књижевним благом и зналачки га сакупљајући знатно је допринео разноврсности и богатству збирке раритета БМС.

О делу Лазара Чурчића на округлом столу говорили су мр Душица Грбић, проф. др Мирјана Д. Стефановић, Катарина Мано Зиси, проф. др Светлана Томин, мр Ласло Пашћик, проф. др Моника Фин, др Жарко Војновић, Бранислава  Јордановић, проф. др Ненад Љубинковић, мр Гордана Ђилас и Вера Црљић. Библиотека Матице српске објавиће крајем године зборник радова с Округлог стола Лазар Чурчић - књигољуб и књигохранитељ.

        Н. П.

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести