Париз: Чувена књижара тражи помоћ муштерија због губитака

ПАРИЗ: Чувена париска књижара "Шекспир енд компани" потражила је помоћ својих муштерија, због финансијских губитака које је претрпела током пандемије корона вируса.
s
Фото: Pixabay.com

Књижара на Сени послала је прошле недеље мејл свим муштеријама како би их обавестила да пролази кроз "тешка времена" и подстакла на куповину књига, пише АП.

Из књижаре наводе да су од првог карантина у марту забележили пад продаје од 80 одсто и да су до сада потрошили сву уштеђевину.

Ćерка покојног власника књижаре Силвија Витман рекла да је мејл наишао на јако позитиван одзив међу муштеријама, које су у току једне недеље преко интернета поручиле рекордних 5.000 књига, 50 пута више од просека.

Подршку чувеној књижари пружили су љубитељи књига из свих слојева друштва, од студената са ограниченим буџетом до бившег француског председника Франсоа Оланда, који је свратио у књижару у знак одговора на апел нешто пре увођења другог карантина у земљи 30. октобра.

Многи становници Париза контактирали су Витманову са циљем да донирају новац књижари, са лепим успоменама на ово место које је познато као прва култна независна књижара на свету.

Књижару је 1919. отворила Силвија Бич, а место је постало креативни центар за многе писце исељенике, као што су Ернест Хемингвеј, Т. С. Елиот, Ф. Скот Фицџералд и Џејмс Џојс.

"Шекспир енд компани" је 1922. године објавио Џојсовог "Уликса", који у то време нико није имао храбрости да објави у целости.

Финансијски проблеми књижаре нису почели пандемијом корона вируса.

У Паризу су се последњих година догодиле бројне несреће, од терористичких напада до антивладиних протеста и пожара у Нотр Даму, које су изазвале дуготрајне проблеме за мале продавнице и предузећа која се ослањају на посете туриста.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести