Проглашени победници Гласниковог конкурса за кратку причу

БЕОГРАД: Према избору шесточланог жирија Службеног гласника, за прве три награде на Конкурсу за најбољу кратку причу за студенте одабрани су наслови “Као код куће” Милице Тркаље, “Нема више великих писаца” Лазара Павловића и “Епитаф о епитафу” Иване Јањић.
Knjizara Sluzbeni glasnik/V. Fifa
Фото: В. Фифа/Службени гласник

Како је саопштила такућа, стручни жири састављен од њених уредника, Петра В. Арбутине, Гордане Милосављевић Стојановић, Маје Живковић, Весне Смиљанић Рангелов, Татјане Чомић и Владимира Рогановића, имао је захтеван посао да изврши избор између 288 пријављених прича.

За објављивање у зборнику жири је изабрао и приче “(Не)Пажња” Алексе Ðукановића, “Туђи” Александре Јовановић, “Могадох и шутат” Анђеле Тимотијевић, “Виногради” Бојана Тасића, “Пут” Димитрија Коњевића, “Вечера (не)сретних људи” Јоване Димкић, “Компас” Јоване Николић.

Озабране су и приче “Жена професора” Катарине Балетић, “То си ти” Милице Петровић, “Од аларма до аларма” Николе Живановића, те “Оптичка илузија вида” Тијане Катић и “Како смо закључали деду, отерали комшију и купили маске” Жике Петаковића.

На основу неколико читања и сужавања избора најуспешнијих прича, жири је оценио да је бар још десет прича могло да уђе у овај избор, као да је значајна већина пристиглих прича задовољавала критеријуме тематске оригиналности, поетичке провокативности и ауторске инвентивности.

“Зато успешност овог конкурса не одређује само број пристиглих прича, фокусираност аутора на другачије садржаје и креативне изразе у време пандемије већ и професионална одговорност издавача, који на овај начин ствара простор и могућности за младе писце”, кажу из жирија.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести