Сто сенки над Београдом Александра Диклића

БЕОГРАД: Промоција књиге “100 сенки над Београдом” Александра Диклића привукла је изузетно велики број љубитеља у кафеу Делфи у Студентском културном центру.  
knjiga

Настало по истоименом Диклићевом ТВ серијалу, коме је додато још 20 сати новог материјала и написано на основу обимне грађе, ово дело носи портрете 100 значајних Београђана од којих су многи заборављени, док су нечија имена позната, јер су се нашла у топографији главнога града.

Сам аутор није непознат поклоницима ове врсте документаристичке прозе, јер је већ обезбедио себи место међу познатим писцима својом претходном књигом -  “Београд вечити град”.

О књизи, њеном аутору, и главном “јунаку” – Београду, поред аутора, говорили су др Алексеј Тимофејев, научни сарадник Института за новију историју Србије, аутор предговора, новинари Александар Гајшек који је водио програм, ауторов колега Зоран Николић новинар и аутор књиге “Београд испод Београда”, Ирена Јовановић Пуцаревић као конферансије и двоје легенди српске телевизије спикери Стака Новковић и Жарко Обрачевић.

Како је приметио Гајшек, књига “100 сенки над Београдом” представља “чудесно путовање кроз време испричано у сто фантастичних прича о сенкама људи који су обележили историју древног Београда”.

По оцени историчара руског порекла Алексеј Тимофејев “ово је једно ново путовање у дубоко време вечитог града”.

Књига је, казао је Гајшек писана без митоманског манира и то је монументална грађевина на скоро 700 страна, са богатим колор портретима најугледнијих личности од којих је највише (60) људи из 20 века.

Осам поглавља посвећено је јунацима из античког доба, још осам средњем веку, четири раном новом веку.

Аутор приближава читаоцу и шест сенки из 18. века и 14 личности које су преминуле у 19 веку.

Стака Новковић и Жарко Обрачевић су сјајно читали одломке из књиге да би публици илустровали  са колико пажње, топлине и дубоког поштовања је Диклић писао о сенкама с којима сваки савремени Београђанин може и треба да се поноси.  

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести