Лазић: Програм Гитар арт фестивала је екслузиван

БЕОГРАД: Гошћа нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор била је портпаролка Гитар арт фестивала (ГАФ) Љубица Лазић која је говорила о 24. издању манифестације одржане од 10. до 14. маја у Београду.
Танјуг/З. Жестић/Љубица Лазић
Фото: Танјуг/З. Жестић/Љубица Лазић

"Верујем да је од музике боји живот сваког појединца који дође на концерт и послуша нешто што ће променити његову енергију и њега као човека јер музика оплемењује", рекла је Лазић.

Према њеним речима, ГАФ има толико различитих концерата и стилова музике да свако може пронаћи нешто за себе, од фада до ворлд музике.

Лазић је истакла свечано отварање фестивала, концерт у Мтс дворани на коме португалска фадо звезда Антонио Замбужо (Замбујо) и гитарска бразилска легенда Јаманду Коста (Yamandu Costa) наступили "заједно на сцени први пут у Београду".

"То је концерт где певач пева на португалском. У једном тренутку је рекао: 'Жао ми је што не разумете ниједну реч, али знам да кроз мене пролази емоција и да је ви примате у аутентичном облику'. То је поента . Публика је изашла надахнута", нагласила је Лазић.

ГАФ за своја 24 издања није био одложен ни у једном тренутку, и увек је, чак и током пандемије, водио рачуна да испоштује све, и да људима кад им је најпотребније пружи уметност и музику, истакла је Лазић.

Према њеним речима, око програма ГАФ-а се води рачуна, "да је пре свега екслузиван и да има висок уметнички значај, јер је то нешто што ће утицати на друштво и град".

"Људи први пут могу да чују другу врсту музике и због тога је важно да је фестивал интернационалан. Окосница јесте гитара, али имамо и гудачки оркестар, старе инструменте. Београд смо уцртали на светску мапу и престоница је гитаре, ако не дуже, онда током трајања ГАФ-а", навела је Лазић.

Нагласивши да концерти ГАФ-а нису само гитаристичке смотре, Лазић је додала да доводе велике продукције, светске звезде и оркестре, уз најзначајније класичне гитаристе из целог света.

"Екслузивност концерта се огледа у томе што пружамо етно, класичне, фадо концерте. Водимо рачуна које звезде зовемо да буду наши амбасадори", нагласиал је Лазић.

Према њеним речима, концерт Ролинг Стонс (Rolling Stones) кавер бенда Д Стонс (The Stones), који је  требао бити одржан у оквиру ГАФ-а, због недавних трагичних догађаја одложен је за октобар, а датум ће бити саопштен накнадно.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести