Од 28. новембра до 1. децембра десето издање такмичења „Антон Еберст”

Јубиларно, десето издање Међународног такмичења “Антон Еберст” биће отворено 28. новембра у 20 часова свечаним концертом у новосадској Музичкој школи „Исидор Бајић”.
flauta, pixabay
Фото: pixabay.com

Најављен је наступ Ансамбла флаута „Флаутино Лола Класик“, као и флаутиста Лауре Леваи Аксин, Љубише Јовановића и Матеја Зупана уз клавирску сарадњу Мери Бојић Радојчић и Филипа Милисављевић, а на програму ће се наћи дела Јохана Себастијана Баха, Филипа Емануела Баха, Роберта Муцинског, Беле Бартока и Георга Филипа Телемана.

С обзиром на то да се такмичење наизменично организује за два инструмента - флауту и кларинет, ове године се надмећу флаутисти. Такмичење ће се, у пет категорије, у којима се пријавило укупно 68 учесника из Кине, САД и земаља региона, одвијати у концертној сали Музичке школе „Исидор Бајић”, а биће завршено 1. децембра проглашењем победника и завршним концертом награђених. Жири је састављен од истакнутих међународних и домаћих инструменталиста и педагога, и творе га Гуолианг Хан (Кина), Бинбин Ху (Кина), Љубиша Јовановић (Србија), Лаура Леваи Аксин (Србија), Јасна Марковић Вујновић (Србија), Радмила Ракин Мартиновић (Србија), Жолт Ромош (Мађарска) и Матеј Зупан (Словенија).

По речима директорке МШ „Исидор Бајић” Радмиле Ракин Мартиновић, с обзиром на број пријављених учесника, као и на прве утиске, може се очекивати да ће ово бити најуспешније такмичење флаутиста до сада. Није при томе згорег напоменути и да је фонд награда највећи, па ће тако, рецимо, најбољи такмичар у Ц категорији добити пиколо флауту, а победника у Б2 категорији очекује флаута Моле Студент Модел. Ове награде су дар кинеског педагога Гуонлианга Хана, а значајну подршку реализацији такмичења пружили су и Управа за културу Града Новог Сада и Покрајински секретаријат за културу, информисање и односе с верским заједницама.

Иначе, такмичење које носи име Антона Еберста, цењеног музичког писца, кларинетисте, педагога и оснивача дувачког одсека у МШ “Исидор Бајић”, из финансијских и организационих разлога ће убудуће бити бијенално организовано и смењиваће се са пијанистичким Меморијалом „Исидор Бајић”. Важна новина је, међутим, и та да ће се од 2021. на „Еберсту” у исто време надметати и кларинетисти и флаутисти, будући да ће то омогућавати инфраструктура новог здања Музичке школе „Исидор Бајић”, које би требало да буде завршено у току следеће године.    

М. С. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести