У ОКВИРУ 32. МЕЂУНАРОДНЕ ТРИБИНЕ КОМПОЗИТОРА НОВО ДЕЛО АЛЕКСАНДРЕ ВРЕБАЛОВ Стихови Тигриса

У Београду данас почиње 32. Међународна трибина композитора, на којој ће до 7. октобра учествовати најистакнутији домаћи уметници, који ће кроз концерте публици представити најновија остварења домаћих стваралаца, уз избор репрезентативних примера савремене музике широм света.
а
Фото: Биљана Устић

Један од концерата овогодишње трибине сутра у 18 часова у великој сали Студентског културног центра, на програму ће имати наше композиторе Теодору Степанчић (Србија/САД), Светлану Мараш, Ђорђа Марковића, Снежану Нешић (Немачка), Мају Боснић, као и Александру Вребалов, која ће и учествовати као наратор у извођењу свог дела „Стихови Тигриса“.

Бранко Џиновић (хармоника) и Александар Латковић (виолончело) извешће овај нови комад Александре Вребалов, компонован за поменуте инструменте и наратора.

- „Стихови Тигриса“ инспирисани су мојим вишегодисњим одласцима и пријатељствима које сам стекла на подручју историјске Месопотамије, а садасњег граничног подручја Турске, Сирије и Ирака. Пуноћа мириса и укуса, јачина боја, блискост звезданог неба на тој магичној висоравни на 1200 метара надморске висине, врелина и сувоћа ваздуха, гласови мојих пријатеља и њихове деце што од‌јекују кроз узане камене улице, жудња из неостварених жеља и црнило ратова и сиромаштва су само неке од емотивних атмосфера овог комада – указује композиторка Александра Вребалов.

Текст у „Стиховима Тигриса“ је из истоимене песме Ибн Ал Арабија и из Старог завета где се помињу Еденске реке, напомиње ауторка.

– Комад је слободно структуиран, у отвореној партитури чији ток је дефинисан игром случајности - бацањем коцкице, непредвидив и увек друкчији. Посебно сам захвална Бранку Џиновићу што је иницирао ову сарадњу и на спремности да радимо са отвореном и графичком нотацијом. „Стихови Тигриса“ су пуни боје и емоције, а Бранко и Александар су предивни музичари за чију посвећеност и таленат сам захвална – истиче Александра Вребалов.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести