Аница Добра о другој сезони серије "Бележница професора Мишковића"

Глумица Аница Добра вратила се свом лику Јелисавете, коју тумачи у хит серији „Бележница професора Мишковића”, чија је друга сезона завршила своје премијерно емитовање на каналу Суперстар ТВ, а ускоро би требало да стигне и на неку од телевизија са националном фреквенцијом.
1
Фото: Промо

Јелисавета у новим епизодама серије открива да су током година њу и њеног покојног супруга - професора Мишковића, који је у својој бележници чувао разне мистерије које су се и у првој сезони откривале, чували чланови мистеризоне групе „Зона 369”. Та група ради на чувању Теслиних сазнања о мистичним силама које владају балканским поднебљем.

Он их је дуго истраживао али када је сазнао да тајно удружење које је тражило и бележницу жели да их злоупотреби сакрио их је тако што је кључни део својих истраживања предао на чување Душану Попову, светском авантуристи и тајном агенту који се касније побрину да сазнања дођу у сигурне руке - код професора Мишковића.

– Она је власница бележнице покојног мужа и стално говори да не зна шта се ту дешава, а ја се све надам да ћемо добити и трећу сезону и да ће она открити да ипак зна и да има разлог због којег говори да неке ствари не зна и да их не разуме – рекла је за „Дневник” глумица Аница Добра и додала да је прва сезона ове серије почела као својеврсни експеримент у односу на море добрих серија које су се појавиле. – „Бележница професора Мишковића” изашла је из неких стереотипа већ у првом делу. То је био наш покушај да се исприча нешто што је ослоњено на стварне догађаје, а што је необјашњиво и тиче се свих нас. Желели смо да направимо причу о нечему што је натприродно, што може да води у некакву другу димензију и постави питање да ли оно уопште постоји. С обзиром на то да се прва сезона бавила случајевима који су се дешавали само на нашем тлу, то је већ био доста добар раритет. Људи могу да се препознају у тим ситуацијама. Морам да вам кажем да су се гледаоци обраћали телевизији на којој се серије емитовала и да су причали неке своје доживљаје и догађаје који су били слични ономе што су видели у серији. На основу тога смо кренули у другу сезону, с већим амбицијама у смислу специјалних ефеката, да би се на бољи начин испричало оно што је замишљено будући да то тешко може да се сними. Имали смо ограничен буџет и време, али добар текст. 


Радићу док будем осетила радост

Аница Добра нам је признала да много воли свој посао и да ће се глумом бавити све док буде осећала радост и имала исто узбуђење и пропитивала се о неким темама за потребе одређеног пројекта, чак и несигурност. 

– То је за мене добар знак да сам још свежа. То је нормално јер сваки пројекат је нова прича, носи нове изазове и жељу да се прикажеш на неки другачији начин. Ми се сви мењамо с годинама, мења се свет око нас, мењају се државе и нормално је да и глумачки желиш да прикажеш нешто другачије и да си у духу с тим временом – нагласила је позната глумица. 


Како је за „Дневник” позната глумица објаснила ситуације у серији можда не могу научно да се докажу, али постоје у народу као митови и легенде, посебно у вези са мистеријама са планине Ртањ и археолошким налазиштем „Виминацијум”, око којих се радња у другом делу серије и врти. 

– Знамо какве се приче везују за планину Ртањ, али мене су приче из Виминацијума изненадиле, нисам их знала, јако су интересантне имају упориште у нечему што је мит и легенда али можемо да замислимо и да заиста постоје. Вероватно је свако од нас имао неку необјашњиву ситуацију у животу, која иде у домен мистерије, фантастике и необјашњивог. То је вероватно исклизнуће у неку другу димензију. Људи су тродимензионална бића, а димензија има много више – признала је Добра. – Нажалост, нисам снимала ни на Ртњу ни у „Виминацијуму”, али по причама које сам чула, поготово о Виминацијуму, свако ко је вероватно отворен за неке друге фреквенције или је попио неколико пића па се тако отворио, на који год начин, тамо ће сигурно осетити нешто. С обзиром да се бавим глумом често смо у домену магије и мистике, па нам то није страно. 

Фото: Промо

Глумица је објаснила и да је најпре читала сценарио ове приче у првој сезони која је снимљена према књизи Ратка Дмитровића, те истакла да је било захтевно креирати серију као питку причу коју ће разумети сви они који нису прочитали овај роман, који хронолошки прати одређене догађаје, што није случај и у овом телевизијском хиту. 

– Не могу да кажем да ми је за ову улогу нешто било посебно захтевно, осим много текста који сам морала да изговорим. Било је важно да се све изговори тачно како је написано да би се прича повезала. Довољно је да се промени ситница, па да се не разуме на прави начин. Захтевније ствари су имали други глумци. Стајала сам и ја испред гринскрина, који је коришћен за снимање сцена са специјалним ефектима, али ми то није било толико захтевно јер смо сви ипак дубоко у причи и знамо шта треба да радимо – рекла је за „Дневник” Аница Добра.  

Поред Анице Добре у серији играју и Момчило Оташевић, Милош Самолов, Милена Радуловић, Светозар Цветковић, Александар Радојичић, Даница Радуловић и многи други глумци. 

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести