Бијонсе посетом Лувру повећала број посетилаца за четвртину

ЛОНДОН: Поп певачица Бијонсе боравила је у Паризу прошле године и посетила је неке музеје и изложбе и тако повећала њихову посећеност припадника нове генерације.
r
Фото: Youtube Printscreen

То да су славне личности утицале на број посетилаца, музеја и изложби, главни је резултат годишње међународне анкете коју је спровео британски часопис "Art newspaper" који је специјализован за ликовну уметност.

"Слава све продаје, па и уметност", написао је "Art newspaper", а пренео је лондонски дневник "Гардијан". 

Прошла година била је веома берићетна за музеје и изложбе на Западу, иако није достигнута рекордна 2014, и то највише захваљујући Бијонсе у Паризу, бившем америчком председничком пару Бараку и Мишел Обама који су посетили Лондон и разгледали изложбу Пабла Пикаса на којој су биле изложене његове музе и изложбу слика Грејсона Перија. 

Сјај славних личности било да су у питању људи из света високе моде, забаве или историјске личности изгледа да је био најефикаснији мамац да се привуку посетиоци свих генерација, али пре свега млади, који нису нарочито склони да обилазе музеје.

Публика најрадије следи личности које су им већ добро познате, и тако је галерија "Тејт Модерн" потиснула Британски музеј са првог места по посећености на коме се налазио девет година за редом. Томе је највише допринела изложба"Пикасо, љубав, слава и трагедија". 

Процењује се да је посета америчке певачице Бијонсе Лувру повећала посету овом најважнијем француском музеју за четвртину у односу на претходну годину. 

У Националну галерију портрета у оквиру Смитсонијан института у Вашингтону досад је читав милион више посетилаца који су желели да виде званичне портрете бившег председника Обаме и његове супруге. 

Ова анкета, која се спроводи већ 22 године, показала је да лондонска галерија "Тејт Модерн", која је прошле година била највећа атракција у Великој Британији, заузима пето место у свету пошто ју је посетило 5,9 милиона људи у 2018 години. 

Лондонски музеј "Викторија и Алберт" привукао је рекордни број посетилаца, 178.000 више него до сада, јер се концентрисао на позната имена и личности, а највише публике привукле су изложба Фриде Кало и изложба посвећена дечијем јунаку "Winnie the Pooh", као и изложба модних креација дизајнера Баленсијаге.

Слична је била и судбина изложбе керамике зато што ју је поставио као гостујући кустос керамичар Пери, који је у Краљевској академији уметности поставио летњу изложбу и помогао да прошла година буде најуспешнија у овој академији од њеног оснивања. 

Галерија "Пикадили" такође је забележила успешну годину са рекордних 1,6 милион посетилаца захваљујући изложби слика старих мајстора које су припадале краљу Чарлсу Првом. 

Њујоршки Метрополитен музеј имао је две најатрактивније изложбе 2018. - "Божанствена тела: мода и католичка имагинација", веома храбар подухват да се споје религиозне теме с високомн модом који је привукао 1,7 миллион посетилаца, и излоижба "Микеланђело, генијални цртач и дизајнер".

Популарност изложби костима не престаје да расте и изложба креација Мери Квант у лондонском "Викторија и Алберт" била је изузетно успешна као и изложба креација Кристијана Диора. 

Крајем априла Музеј примењене уметности у Лондону обележиће 20 година од смрти филмског уметника Стенлија Кјубрика, на којој ће свака сала бити посвећена неком од њгеових најпознатијих филмова, као што су "Бари Линдон", "Одисеја у свемиру" , "Спартак", "Лолита", "Др Стрејнџлав" и "Очи широм затворене".

Ове године у Лондону ће бити одржане две изложбе: једна посвећена Винсенту ван Гогу, на којој ће бити изложене слике које је радио током посете Великој Британији, и изложба слика Едварда Мунка, свима познатог по слици "Крик".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести