Дан посвећен Хрватској у Спомен-збирци Павла Бељанског

У оквиру изложбе „Медитеран у делима из колекције Павла Бељанског“, која до 2. септембра траје у Спомен-збирци овог дипломате и колекцонара, данашњи дан је посвећен Хрватској.
в
Фото: Промо

Изложба, чији је аутор виши кустос Јасмина Јакшић Субић, обухватила је 31 слику инспирисану Медитарном 13 аутора из ове богате колекције модерне уметности. После програма на којима су представљене Грчка, Француска и Црна Гора, чији су пејзажи и амбијенти, сунце и боје послужили некима од сликара за настанак антологијских дела на ред је дошла јадранска обала, такође чест мотив на платнима уметника из ове колекције.

Вечерас у 19.30 часова Иван Виђен, историчар уметности из Дубровника, говориће о медитеранском дубровачком кругу око мецене Косте Страјнића (1887–1977). Ликовни критичар и историчар уметности Коста Страјнић након живота по европским престоницама доселивши се 1928. у Дубровник задао је себи мисију да у помало успавани град с великом прошлошћу унесе модерна уметничка схватања. Страјнић је својим запаженим јавним наступима и харизмом иницирао оснивање савремених институција попут Умјетничке галерије Дубровник (чији је био први директор), а посебну је пажњу посвећивао откривању и подстицању младих ликовних талената. Тако је у кругу око њега стасао или се сусретао читав низ уметника (Рајчевић, Јоб, Дулчић, Масле, Пулитика, Б. Рашица, Тростман...) који сачињавању оно што се данас назива дубровачки колоризам или дубровачки колористички сликарски круг. Интелектуални салон окупљен око Страјнића и његове супруге Јованке није био само место дружења и учења, него и место креирања локалне и не само локалне културне сцене.

Изложба је отворена до 2. септембра

Његова идеја да од Дубровника и његове околине створи „југословенску Провансу“ у коју ће уметници долазити, стварати и инспирисати се, резултирала је бројним уметничким делима која се данас налазе у многим европским збиркама, па тако и у Спомен-збирци Павла Бељанског, најављују организатори програма. Шта је он значио сликарима и шта су они значили њему, покушаће да одговори на вечерашњем предавању Иван Виђен који се бавио проучавањем Страјнићевог лика и дела. Програм се реализује уз подршку амбасаде Републике Хрватске у Србији.

Н. П.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести