Десет година Нушићевања у Ивањици

ИВАЊИЦА:  Фестивал хумора, забаве и весеља "Нушићијада'' одржаће се од 23. до 25. августа под слоганом "Десет година Нушићевања''.
 "Nušićijada'' Foto: promo
Фото: "Нушићијада'' Фото: промо

 Нушићијаду ће у години јубилеја красити све њене сада већ традиционалне карактеристике, бројне позоришне представе, изложбе, трибине, перформанси и концерти.

"Ми као народ који воли сатиру и који воли да узврати, узвратили смо Нушићу фестивалом. Одговорност је велика јер обележавамо 10 година обновљеног фестивала, због тога смо се потрудили да у програмском делу подигнемо лествицу, али и да разним пропратним садржајима доведемо што већи број гостију у Ивањицу", каже медијски координатор фестивала Беба Бојовић. 

Она истиче да Нушићијаду манифестује пре свега сатирични дух, па ће се у том смислу ове године одржати бројне изложбе које ће подсетити на Нушића и његова дела, а као и сваке године Ивањицом ће шетати даме и господа одевени у костиме с краја 19. и почетком 20. века. 

"Ми смо се потрудили да пре свега задржимо оно што смо неговали у претходних 10 година, а то је специфичност фестивала када је реч о визуелном делу, али и када је реч о програму. Ове године све посетиоце очекује богат програм који је фокусиран на квалитетним позоришним представама", каже Беба Бојовић. 

Наводи да ће се публици ове године поклонити глумци Звездара театра и Народног позоришта из Крушевца, да су концерти пропратни део манифестације, а у три дана представиче се Жељко Самарџић, Марија Шерифовић, Дејан Петровић и Биг Бенд, док ће на свечаној академији поводом 10 година постојања манифестације наступиће "Балканика". 

Овогодишњу 10. обновљену Нушићијаду красиће разноврсне уметничке форме, а у њеној организацији и реализацији учествоваће преко 100 волонтера.

"Сам фестивал обновљен је на иницијативу грађана, пре свега младих и амбициозних људи који су желели нешто да учине свом граду. За наш фестивал најважнија је подршка грађана који препознају потенцијал манифестације. Када су сви окупљени око исте идеје, а то је да Ивањица има фестивал какав заслужује, то значи да је пред волонтерима тежак и напоран рад, који се исплати када видимо резултате", рекао је координатор волонтерског програма Марко Андрејевић.

И сва локална комунална предузећа ангажована су у припремама за манифестацију, као и локална самоуправа са свим службама. Сви смештајни капацитети распродати су још у априлу, када програм овогодишње Нушићијаде није био познат, казао је заменик председника општине Момчило Митровић.

Председник општине Зоран Лазовић каже да ће сада, захваљујући аутопуту "Милош Велики" Ивањица бити доступнија, а из правца Београда стизаће се брзо и комфорно."За Ивањицу је то огроман помак, а наравно и за саму манифестацију. Сигуран сам да ће се сада већи број људи одлучити да крене пут Ивањице, јер ће за непуна два сата из Београда бити на Нушићијади", казао је Лазовић. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести