Гојковић: Дворци су део богатог културног наслеђа Србије

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министар културе и информисања Маја Гојквовић рекла је данас, на отварању онлајн Конференције "Културна дипломатија - Краљевске породице и палате", да наша земља има богато културно наслеђе, чији су важан део и дворци, имања и уметничке колекције који су некада припадали краљевским породицама.
gojkovic
Фото: Ministarstvo kulture
"На примеру Србије и зграда које су припадале двема краљевским породицама, може се сагледати колико међусобна повезаност историје, културе и туризма значи за препознатљивост и видљивост у међународним оквирима", приметила је Гојковић.
Чланови краљевских породица широм света, како је напоменула, више нису поносни ратници и витезови, већ промотери културе и спајања међу народима и друштвима, баве се хуманитарним активностима, раде на очувању културе и традиције, брину о одржавању дворова и цркава и остале културне баштине.
Гојковић је подсетила да је Србија у протекла два века имала две династије - Обреновиће и Карађорђевиће, које су много утицале на развој државе, али и културе.
"Довољно је само подсетити се улоге кнеза Павла у унапређењу рада Народног музеја и куповини слика за његову колекцију. Верујем да наша земља на пољу афирмације династичког наслеђа има још доста простора за напредак и да постоји потенцијал који тек треба да заблиста пуним сјајем", рекла је Гојковић.
Гојковић је напоменула да је значај ове конференције, између осталог, то што ћемо на једном месту имати прилику да од представника краљевских породица, фондација и палата - чујемо разноврсна и богата искуства, која ће свима помоћи да повећају своја знања у темама којима ће се бавити и да то примене у пракси.
"Заоставштине краљевских породица широм света симболи су свога времена, свога народа и његове културе, те јако добар алат за промоцију земаља које то благо поседују. На нама је да то благо које имамо пажљиво чувамо и да делећи га међу собом заједно уживамо у ономе што су нам претходне генерације оставиле, правећи тако нове мостове пријатељства и негујући старе", рекла је министарка културе и информисања.
Гојковић је рекла да се у земљама које су монархије, али и у државама које су то некада биле, а њихове краљевске породице и даље заузимају важну друштвену улогу, велика пажња посвећује питању династичког културног наслеђа и његовог афирмисања као културне баштине читавог човечанства.
"Мека моћ" државе, чији је најбитнији део културна дипломатија, у данашњем свету важнија је него што је то била у периодима када се положај једне земље на међународном плану заснивао углавном на војној надмоћи", закључила је министарка културе и информисања.
EUR/RSD 117.1643
Најновије вести