„Гора” Ранка Драгића нова изложба у Малом ликовном салону КЦНС

Изложба „Гора” Ранка Драгића биће отворена 13. фебруара у 19 часова у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада, на Бул. М. Пупина 9, и моћи ће да се погледа до 24. фебруара.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Новији Драгићеви радови из циклуса „Дрволик – Шумолик”, вишегодишњег истраживања односа скулптуре и природе, биће представљени на овој изложби.

- Скулптуре галеријског формата у теракоти, дрвету, металу или комбинацији материјала предочавају стилизовани предео узвишења обраслог шумом. То је генерализована представа нетакнуте горе – сурове, опасне, а опет благородне и издашне, каква је и природа сама. Третман материјала је сведен на минимум манипулације и увек у садејству са природом самог материјала како би сирова снага представљених облика била пренета у потребној мери. Поновљене сведене форме дрвета вариране су и ритмично се уздижу у простору скулптуре асоцирајући раст, пулс живота и његове вечите циклусе – указује аутор Ранко Драгић.

Након студија вајарства у класи професора Милуна Видића на Академији уметности у Новом Саду, Ранко Драгић је ту магистрирао, и од 2011. је запослен, сада у звању доцента на Катедри за вајарство. Члан је УЛУС-а. Излагао је на 11 самосталних изложби, преко 40 колективних изложби и учествовао у раду двадесетак ликовних колонија, симпозијума и радионица у земљи и иностранству.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести