Ивани Вујић Велика златна плакета Универзитета уметности

БЕОГРАД: Дан Универзитета уметности обележен је у Свечаној Сали Ректората доделом признања и повеља, а Велика златна плакета уручена је управници Народног позоришта у Београду и редовној професорки Факултета драмских уметности Ивани Вујић Коминац.
ivana vujic
Фото: Youtube Printscreen/RTS

Престижно признање за вишегодишњу значајну подршку развоју и активностима Факултета драмских уметности и Универзитета уметности у Београду и изузетан допринос у области образовања, уметности и културе, доделила јој је проректорка др Мирјана Николић. "Бескрајно сам захвална свима вама што постојите, јер захваљујући вама, постојим, казала је, између осталог, Ивана Вујић.

Она је потом додала да је за ову прилику припремила да одсвира нешто, иако, како је признала, “не зна да свира”, након чега је извела кратак уметнички перформанс на клавиру, али без свирања.

Савет Универзитета уметности, на седници одржаној 2. децембра, донео је једногласну одлуку уз образложење да је "Ивана један од најуспешнијих позоришних редитеља и дугогодишњи професор на Катедри за позоришну и радио режију ФДУ-а."
Њена богата каријера, показује њену свестраност, како на уметничком плану, тако и на пољу педагогије, а потом и у домену театролошких истраживања, кроз сталну комуникацију са релевантним стручњацима из сродних области из целог света. Редитељски рад добро је познат како стручној, тако и широј јавности. Остварила је преко 110 режија представа у позориштима некадашње Југославије, данашње Србије, у региону и широм Европе, наведено је у образложењу Савета.

Велику плакету са повељом добила је постхумно др Весна Микић, професорка на ФМУ, затим мр Душан Петровић, ред. проф. ФЛУ, као и мр Гордана Комад Арсенијевић, ред. проф. ФПУ и др Милена Драгићевић Шешић, ред. проф. ФДУ.

На овој свечаности промовисана је сликарка мр Анђелка Бојовић у звање професора емеритуса Факултета ликовних уметности, а уручуне су и Сребрне медаље редовним и ванредним професорима са ФМУ, ФЛУ, ФПУ и ФДУ, као и захвалнице пензионисаним професорима И сарадницима Универзитета уметности.

Представљени су и студенти генерације - Мила Добросављевић са ФМУ, Ања Тончић са ФЛУ, Мина Пурешић са ФПУ И Антонина Ковачевић са ФДУ.

Отварање изложбе студената генерације биће одржано 25. децембра у 19 часова у Галерији ФЛУ.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести