ИЗЛОЖБА РАДОВА СНЕЖАНЕ ПЕТРОВИЋ од вечерас до 31. маја У МОДЕРНОЈ ГАЛЕРИЈИ У ВАЉЕВУ Укројени машинаријум

Изложба новосадске графичарке и сликарке Снежана Петровић, која ће вечерас бити отворена у Модерној галерији у Ваљеву, обухватиће графике, цртеже, колаже и објекте настале у деценији која је за нама.
Kompozicija Za stolom II ispitivanje porekla energije (2019)
Фото: Dnevnik.rs

Сам назив изложбе „Укројени машинаријум” одабран је у складу са интересовањем које се провлачи кроз целокупно њено стваралаштво: присуство различитих механизама и њихов утицај на наше животе. Почећи „машинаријума“ сежу до гнезда као персонификације сигурног уточишта. Уводећи у ову основну матрицу различите нове елементе, попут сукоба реалности и измаштаног, мушког и женског принципа, или аутобиографских опсервација, Снежана Петровић је остварила слојевиту целину која је сврстава међу најистакнутије припаднике млађе генерације имагинарног реализма, који обухвата различите видове фигурације: надреалне призоре, магични реализам, фантастику, езотерију, симболизам.

 Водеће место на изложби у Модерној галерији заузеће радови – објекти и графике - из циклуса Паралелна димензија – фикција као процесуирана стварност, у ком ауторка приказује различите аспекте погубног деловања медија на човека, али ће публика моћи да види и серијал најновијих радова обухваћених јединственим називом Импровизаријум – цртежа, графика и колажа сачињених од фрамгмената неуспелих графичких отисака. „Занимљиво је на који начин је у раду Снежане Петровић, као графичара по образовању, у једном тренутку примат добило сликарство. Иконографски и тематски, ауторка је своје идеје и тада лако могла да развије и у графици, али је очигледно превагнуо став да ни могућност увођења боје у графику не може увек да допринесе илузији на прави начин, нити да испуни тежак задатак симболичке примене боје. На сличан начин као што је у њено стваралаштво ушло сликарство, у једном тренутку, пре готово десет година, на плану подлоге првенство добијају објекти и радови на папиру – колажи и цртежи, често монументалног формата”, наводи у уводном тексту каталога др Јасна Кујунџић Јованов. Изложба у Модерној галерији у Ваљеву биће отворена до 31. маја.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести