Кустурица: Таблоиди су пуни Шекспирових заплета

ДРВЕНГРАД: Други Јесењи позоришни фестивал, под слоганом „Као да живимо у међувремену“ почео је у Дрвенграду извођењем прве представе у такмичарском програму, настале у продукцији Факултета драмских и филмских уметности Синергија.
kusturica tanjug
Фото: Tanjug

Оснивач фестивала Емир Кустурица каже да се генијална мисао (Као да живимо у међувремену) академика Матије Бећковића може односити на свако време.
Ми живимо у времену које није наклоњено, као мање -више и сва времена у последњих 200 година, али нас утолико више обавезује да се бавимо оним што нас боли. Продубљујући идеју наше грађанске уметности, ми заправо хватамо корак с тим временом, рекао је Кустурица.

Он истиче да уметност није у кризи. 

Уметност је само у фази у којој се понавља она прича из барока када је свака од тих форми које ми пројектујемо заправо остаје забележена и да је само већа могућност опстанка артефаката него што је била пре. Неко може да направи филм који нема у биоскопу два гледалаца, али ако је добар, он ће на јутјубу или у било којој електронској форми да проживи дужи живот него што је човек претпоставио, приметио је прослављени редитељ.

Утолико је важније, каже Кустурица, да се не губи идеја о себи и да се одговори на основана питања било на постмодеран начин, било на класичан. 

Наши животи су пуни заплета. Свакодневни новински извештаји нам пред нос доносе најјаче могуће Шекспирове заплете, криминалне и замислите да неко сутра у једном од таблоида исприча причу „Злочина и казне“. Била би то најнормалнија ствар. Само треба да је препознамо и да снагом своје жеље и формалним даром, то уобличимо, рекао је он.

Јесењи позоришни фестивал, као и филмски „Кустендорф“ и музички „Бољшој“, посвећени су студентима и младсим ауторима који у интеракцији са афирмисаним ствараоцима уче и у Дрвенграду праве своје прве кораке ка професионалној сцени, а Кустурица каже да је то највеће задовољство које постоји.

Ту је идеја о континуитету, да оно што сам радио ја, што је радио Душан  Ковачевић, што су радили моји пријатељи, дошло је време да у тој маратонској трци са штафетом, да се полако трчи поред оних који ту штафету преузимају и врло је важно да имају своје место које није непријатељско и које нема карактеристику тржишта, које је опет постало све и свја у овом времену. Постоји овај простор и још неки простори у Србији где млади људи могу лакше да искораче и дођу до свог првог израза, рекао је он.   

Кустурица се осврнуо и на актуелну политичку ситуацију у свету, изразивши уверење да су „бацање бомби и пробе широм света само показна вежба и једних и других и трећих“.

То говори о томе да се они мере као манекенке када излазе на писту, фудбалери кад гледају једни другима у ноге или као боксери који када се гледају у очи имају идеју колико ко има дужу руку или јачи мишић. То се дешава са светом и мислим да неће доћи до катаклизме о којој они говоре, зато што се сада већ види колико би један другом могли да нанесу штету, приметио је признати редитељ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести