Почели 13. Антићеви дани, награда песнику Бојану Васићу

НОВИ САД: Културни центар и ове године домаћин је манифестације "Антићеви дани", која је почела свечаношћу у Градској кући, где је овогодишња награда која носи име Мирослава Антића додељена песнику Бојану Васићу за поетску збирку "Топло биље".
b
Фото: novisad.rs

Награду му је уручио градоначелник Милош Вучевић, који је казао да су генерације одрастале уз поезију Мике Антића, а његова дела сматрале за бесмртна.

Таква је била и његова љубав према вољеном граду у којем је сневао и којег је опевао - бесмртна. И зато се Мики његов Нови Сад увек изнова враћа. Овде ће увек све подсећати на Мику, који је у Новом Саду посејао трагове своје генијалности. Имао је, чини се, превише енергије за један живот и као да је имао уграђен код који га је водио да живи брже од живота. Падао је, али се и дизао, а увек је величао исконске вредности, казао је Вучевић.

Мика Антић нас је учио да волимо и да гледамоп у звезде и та "учења по Мики" правила су људе од многих генерација, додао је градоначелник.

Фото: novisad.rs

Негујући ''Антићеве дане'' желимо да сваком детету приближимо ту поетску чаролију, да се кроз његова дела уче животу и да постају људи уз ''Гарави сокак'', ''Плави чуперак'', ''Шашаву књигу'' и многе друге. ''Стварност је стварнија ако јој додаш нестварног'', говорио је Мика, а ова манифестација управо служи да продужи нит сазнања о Антићу, који остаје вечно исти, вечито млад и заљубљен'', рекао је Вучевић.

Директор Културног центра Бојан Панаотовић најавио је да ће сутра у Еђшегу бити уприличена изложба око 150 дечјих радова насталих на конкурсу "Стварност је стварнија ако јој додаш мало нестварног".

Фото: novisad.rs

У програму поводом отварања "Аннтићевих дана" учествовати су хор ''Цвркутићи'' и Бобан Џевердановић из Сремских Карловаца, а водитељ је био Југослав Крајнов.

Програм 13. ''Антићевих дана'' одвијаће се од 11. до 13. марта, под слоганом ''Стварност је стварнија ако јој додаш нестварног'' у Културном центру, Еђшегу и ИК ''Прометеј''. Манифестацију организује Скупштина Града Новог Сада у сарадњи с Културним центром Новог Сада.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести