Покрајински секретар за културу у Матици српској: Синергија за понос

НОВИ САД: Подршка Матици српској трајно је опредељење Покрајинске владе, поручила је и покрајински секретар за културу, информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић током јучерашње посете нашој најстаријој културној, књижевној и научној институцији.
m
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Потпуно је природна та синергија на реализацији свих пројеката Матице српске, и поносна сам што смо заједничким снагама успели да изнедримо заиста капитална издања. И тим путем ћемо наставити, при чему очекујемо од наредне године и већа издвајања као помоћ Матици српској у издаваштву, али и другим активностима. У Покрајинској влади и Покрајинском секретаријату за културу, информисање и односе с верским заједницама Матица има сигурног партнера, на општи понос свих нас. Уколико будемо радили овако, заједничким снагама, нећемо имати разлога да сутра кажемо како смо уплашени за нашу културну будућност. Са оваквом удруженом енергијом мислим да смо на правом путу, рекла је Драгана Милошевић, којој су током посете представљене неке од публикација које је Матица ове године изнедрила, међу којима и завршна два тома Атласа насеља Војводине, којима је потпуно покривена Бачка, чиме је ово петокнижје, које још обухвата Срем и два тома Баната - потпуно заокружено.  

У последње две године Матица српска је добила добри ветар у једра са свих нивоа власти, од републичке, покрајинске до новосадске, рекао је председник наше најстарије културне, књижевне и научне институције проф. др Драган Станић.

Како је додао, захваљујући томе, много тога што су раније припремили, сада могу и да представе јавности, да објаве књиге које су чекале понекад и по неколико година, и да убрзају неке пројекте на којима раде, а многи су, није згорег подсетити, вишегодишњи.

Председник Матице српске је истовремено посебно апострофирао улогу Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе с верским заједницама у утемељењу недавно одржаних Дана Милоша Црњанског, у оквиру којих је први пут и додељена Матичина награда за роман године - Бескрајни плави круг: Чињеница да ми на овај начин Милоша Црњанског стављамо као меру вредности сведочи о томе да ту неће бити никаквих попуста ни у погледу оног највишег стваралачког стандарда, а ни оних ставова који се тичу опредељења за неговање наше традиције и културолошке самосвести, што управо Црњански отелотворује у највећој могућој мери..., казао је проф. др Станић.

М. С.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести