Велика златна форма Лазару Кузманову

НОВИ САД: У Архиву Војводине јуче је отворена изложба Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине „Форма 23“.
u
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Поставку чине радови 56 уметника, чланова овог струковног удружења из различитих области примењене уметности и дизајна - од графичког дизајна, дизајна ентеријера, архитектуре, фото дизајна, преко савременог одевања, дизајна текстила, костимографије, декоративне пластике, примењеног вајарства, декоративног сликарства и уникатне керамике до теорије ликовне-примењене уметности и дизајна и 2Д анимације. Од 1965. када је приређена прва „Форма“ изложба је имала бијенални карактер али се на њено ново, 23. издање, због финансијских проблема, чекало пет година. Изложбу су отворили Александар М. Лукић, председник Управног одбора УПИДИВ-а и др Здравко Рајчетић, председника Уметничког савета. УПИДИВ је добио епитет репрезентативног удружења што члановима омогућава да остваре статус слободног уметника, мада се доприноси за њих плаћају само у Новом Саду и Суботици, као и истакнутог уметника што је услов за конкурисање за националну пензију.

Главна награда Велика златна форма припала је архитекти Лазару Кузманову за апартмански објекат „Биг ред 4ест“ на Копаонику. Златне форме добили су Теодор Ајдук (графички дизајн-анимација), Ференц Барат, (графички дизајн), Лајош Векоњ (декоративна пластика), Марија Ердељи (фото дизајн), Сања Лончар (савремено одевање), Александар М. Лукић (декоративно сликарство), Здравко Рајчетић ( уникатна керамика), Лидија Рамач (дизајн текстила). Похвала за картографско историографски рад припала је Војиславу Девићу. Одлуку је донео жири у саставу др Ивана Кузмановић Нововић, Александар Радовић, Ласло Силађи и Нина Попов Бриза.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

УПИДИВ је на јучерашњем отварању “Форме23” доделио и награде заслужним члановима. Награда за животно дело припала је Војиславу Терзићу, за истрајност у афирмацији струке Милану Милићу Јагодинском, Ани Попов, Ани Немет, Ирен Векоњ Олтвањи, Лајошу Векоњу и Мирјани Марковић, а за врхунски уметнички домет у области примењене уметности и дизајна члановима који су и академици Сави Халугину, Ференцу Барату и Гези Ленерту. Награду за унапређење рада УПИДИВ-а и добијање статуса репрезентативног удружења добили су Миња Даниловић и Здравко Рајчетић, за допринос у раду УПИДИВ-а из области дизајна и графичке припреме Ненад С. Лазић, а из области излагачке делатности Наташа Стојановић Бероња и Лидија Рамач. Признање за визуелни идентитет „Форме 23“ добио је Александар Топић, за концепцију и пројекат израде yингла Теодор Ајдук, а за концепцију и пројекат поставке Војислав Девић.

Изложба ће трајати до 20. децембра.

Н. П.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести