Вишекруна Јанковић, Меденица и Савић постали витезови

БЕОГРАД: Орден уметности и књижевности у рангу витеза уручио је вечерас Јованки Вишекруни Јанковић, Ивану Меденици и Милану Савићу отправник послова Француске амбасаде у Београду, Никла Фај. 
umetnici orden
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Свечаности у Франској амбасади присуствовали су бројни представници јавног живота у Србији. 

Никола Фај је на почетку церемоније доделе вредних признања представио лауреате читајући њохове биографије. 

Прва се на вредном признању захвалила Јованка Вишекруна Јанковић, оснивач и уметнички директор Арт Линк фестивала, која је нагласила да је лепо бити у друштву у коме су данас најтраженији уметници света и и значајни уметнички посланици. 

Овај орден је део једног на свету јединственог система вредности које негује француско друштво и за мене представља путоказ у ком правцу треба ићи даље. Ово признање је и подстрек да се истраје на путу који увек није лак, ни увек слављен, али је прави, казала је Вишекруна Јанковић. 

Наш цењени театролог и уметнички директор Битефа Иван Меденица посветио је награду Јовану Ћирилову и Мири Траиловић. 

Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Француској враћам оно што сам од ње научио и добио. Захваљујем се мојој породици али са друге стране живот ми је пре две године поверио врло важну мисију да сачувам један од најзначајнијих фестиивала у којем се размењују српска и остале светске културе - Битеф. Посвећујем овај орден свима са којима сам фестивал стварао у последње две године, али и његовим оснивачима, такође франкофилима, Мири Траиловић и Јовану Ћирилову, казао је Меденица. 

Саксофониста, професор и оснивач и уметнички директор Фестивала Београд Saxperience Милан Савић нагласио је да сви добитници имају исти циљ промоције културе и квалитета. 

Ми саксофонисти смо везани за Париз, град у којем је патентиран саксофон и велика ми је част да баш од франнцуског министарства културе добијем ово признање, казао је Савић. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести