Водич кроз новосадске галерије

НОВИ САД: У Ликовном салону Културног центра Новог Сада вечерас у 19 часова отвара се изложба “Синхроницитет” Дејана Аксентијевића.
izlozba
Фото: Promo

После почетних радова на папиру и платну аутор излази у простор са радом “Магично огледало” насталим пре 10 година, а састављен је од низа сочива нанизаних у више редова испред огледала, који се, на покрете посматрача преко уграђених сензора, лагано померају производећи визуелни и звучни ефекат. Аксентијевић полази од свог основног занимања – оптичара, да би уочавањем,  слободним укључивањем и комбиновањем предмета из свакодневице, дигиталних медија, софтверских програма, истражујући дошао до остваривања основне идеје,  у коју је укључен неретко и звук – од аутентичног бележења из урбаног окружења или природе, до наменски компоноване музике…“ Дејан Аксентијевић (Крушевац, 1963) члан је УЛУС-а и секције проширених медија од 2012. и Удружења ликовних уметника Крушевца од 2014. Бави се видеом, инсталацијама и фотографијом. Изложба ће трајати до 11. марта.

Обично у свакодневном

У Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада (Булевар Михајла Пупина 9) вечерас од 20 часова нове графике из циклуса „Станарке” представиће новосадска ауторка Габриела Хајзлер. 

Графички листови које излаже изведени су у комбинацији две графичке технике: колографије и алграфије приказујући архитектуру града и живот који се у њему одвија.

Фото: Promo

Моји градови одраз су личног, мисаоног и интимног. Фасаде чине само позорницу на којој се одвијају приче о сновима, жељама, ишчекивању чаробног, али и посве обичног у свакодневном, каже о својим радовима ова уметница.

Габриела Хајзлер (Нови Сад, 1978) дипломирала је (2005) и магистрирала (2011) на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Звонка Тилића, на графичком одсеку. Од 2004. је члан СУЛУВ-а, а од 2006. ради као професор ликовне групе предмета у средњој школи за дизајн „Богдан Шупут“ у Новом Саду. Изложба се може погледати до 8. марта.

Отисак живота

У Галерији СУЛУВ-а на Булевару Михајла Пупина вечерас у 19 часова. отвара се изложба графика “Отисак живота” Ђорђа Ћорића. Ову портретну серију аутор темељи на емотивном исказу о себи и другима базирајући је на конверзацији са сваким портретисаним, отворености и прихватању, на откривању унутрашњег кроз ишчитавање спољашњег.

То спољашње је за мене лик – мапа коју сви носимо. На портретима исказујем све оне ситне појединости које живот гравира на нашим лицима, каже Ћорић.

Фото: Promo

Како додаје, живот као пружена прилика да се приметимо, сагледамо, преиспитамо...

и отисак као његова постојећа, присутна, пролазна и уједно стална слика. Живот као шанса и отисак као директан одраз, каже уметник.

Ђорђе Ћорић (1993) мастер академске студије на Академији уметности у Новом Саду завршио је прошле године на одсеку Графика под менторством професора Радована Јандрића. Добитник неколико награда и признања из области визуелног стваралаштва и ликовне педагогије. Учесник многих ликовно-едукативних пројеката и презентација. Добитник неколико престижних стипендија у земљи и иностранству. У чланство СУЛУВ-а примљен 2018. Изложба ће трајати до 8. марта.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести