20. Београдски фестивал игре у Новом Саду

Светска премијера плесне представе „Фаун“ италијанског Балета Торина, као и три представе једне од водећих светских трупа, Холандски театар игре део су програма јубиларног 20. Београдског фестивала игре који ће бити одржан и у Новом Саду. Како је најављено на конференцији за новинаре, у Градској кући, представе ће бити одржане на сцени Српског народног позоришта где ће 5. априла, са почетком у 20 часова наступити Балет Торина, а у исто време 7. и 8. априла Холандски театар игре.
w
Фото: Grad Novi Sad

Конференцији за новинаре присуствовао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић који је честитао организаторима јубилеј истичући да Град Нови Сад препознаје зачај Фестивала и да свесрдно подржава његову реализацију тако да новосадска публика већ 19 година има прилику да ужива у врхунским играчким представама из целог света.

- Поносни смо на Београдски фестивал игре који је већ одавно чврсто позициониран на светској мапи савремене уметничке игре. Ради се о озбиљној манифестацији која домаћу публику упознаје са најбољим светским уметницима из ове области, али не заборавља ни младе, још увек недовољно афирмисане уметнике којима пружа прилику да се представе и покажу шта знају- изјавио је Далибор Рожић.

Директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг изразила је задовољство што се Фестивал већ 19 година одржава и у Новом Саду где на сцени Српског народног позоришта могу да се одиграју велике представе.

- Пошто у Београду немамо адекватну сцену за играње, Нови Сад је постао дом за све оне велике продукције које су важан део нашег програма. Тако је и ове године са Балетом Торина и Холандским театром игре, трупом од 50 играча и три светски позната кореографа који су већ ушли у историју савремене игре - нагласила је Аја Јунг и захвалила се свим партнерима који годинама подржавају Фестивал и верују да он, док траје, може да усмери пажњу света на савремену уметност.

Амбасадор Kраљевине Холандије Јост Реинћес указао је на значај трупе Холандски театар игре из Хага која, ове године, седми пут учествује на Београдском фестивалу игре. Он је позвао новосадску публику да 7. и 8. априла дођу у СНП и погледају комаде „Траса“, „Богови и пси“ и „Фигуре у изумирању [1.0]“.

Према речима директора Италијанског института за културу Роберта Чинкоте учешће три трупе из Италије у програму овогодишњег Фестивала наставак је дуге и успешне сарадње Амбасаде Републике Италије са Београдским фестивалом игре и Националном асоцијацијом за игру.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести