АНА ТАСИЋ САОПШТИЛА СЕЛЕКЦИЈУ СТЕРИЈИНОГ ПОЗОРЈА: Осветљење из региона

Од три праизведбе које чине окосницу главног фестивалског програма предстојећег Стеријиног позорја, све три долазе из региона, како се сада назива бивши југословенски простор. Ово сведочи о важности савремених драмских текстова из Србије, као и о тренутку, односно сезони у којој није било њихових запаженијих првих извођења на домаћој сцени, по мишљењу селекторке Ане Тасић.
Ана Тасић у Стеријином позорју
Фото: И. Бурић

"Било једном у Новом Саду" Андраша Урбана /Новосадско позориште/ Ујвидеки синхаз) ће отворити Фестивал и једина је ауторска представа у главном програму Стеријиног позорја. Једна долази из корпуса драматизација, "Очеви и оци" Слободана Селенића, у драматизацији Кате Ђармати и режији Вељка Мићуновића (Народно позориште у Београду), а једна је праизведба, али не савременог драмског текста, него текста из 19. века ("Сирота Милева из Босне у нашој цивилизацији године 1878." Албине Подградске, у режији Анђелке Николић, Народно позориште Суботица). Седма и последња представа у главном програму предстојећег, 69. Стеријиног позорја, долази из корпуса дела Милене Марковић ("Брод за лутке" у режији Кокана Младеновића, Народно позориште Битољ).

- Од свих селекција на којима сам радила ниједна није тако психофизички напорна као ова за Стеријино позорје - навела је на данашњој конференцији за новинаре позоришна критичарка и театролошкиња Ана Тасић. - Апсолутни критеријум била је уметничка вредност, а не услови рада, географија, или нешто друго. Нисам присталица концептуализације програма, тако да је моја селекција огледало квалитета.

Одгледавши око 70 представа, за програмски слоган изабрала је сентенцу "(Пост)апокалиптичне светлости позорница". До ње је дошла гледајући првенствено три праизведбе, "Кишни дани у Гурличу" Милана Рамшака Марковића, у режији Себастијана Хорвата (Словенија), "Мали ратови и кабине Заре" Виде Давидовић, у режији Ивице Буљана (Народно позориште Републике Српске, Босна и Херцеговина), "Режим исцељења" Тање Шљивар, у режији Бојана Ђорђева (ХНК Вараждин). Касније је увидела да се све представе могу свести под светло ратова, распада вредности, сумрак капитализма...

У пратећем програму "Кругови" за селекторку Ану Тасић истакао се текст "Моји тужни монструми" Мата Матишића (Гавела, Хрватска), драматизација Ивора Мартинића романа "Црвена вода" Јурице Павичића (ХНК Сплит), ауторски пројекат "Љубичасто" Селме Спахић (Камерни театар 55, Босна и Херцеговина).

Публика 69 Стеријиног позорја имаће прилику да види и представу "Каталин Ладик доживљава нервни слом, даје отказ на посао службенице у банци и постаје концептуална уметница" Златка Паковића (Позориште "Деже Костолањи" Суботица), у ревијалном делу програма.

Извршни директор Стеријиног позорја Горан Ибрајтер најавио је још мноштво пратећих програма. Позорје младих се подразумева. Дани књиге такође. Време је за нови, трогодишњи Међународни симпозијум позоришних критичара и театролога. Најављено је и мноштво изложби, музички програм посвећен Митру Суби Суботићу. Али, прави куриозитет пратећег програма биће филмски програм који ће селектовати Александар Рељић и који ће бити приказиван у Арени синеплекс.

За директора Мирослава Микија Радоњића и поред посла који га очекује, право је време било да најави посебне припреме за следеће, јубиларно  издање Стеријиног позорја. Селекторка 70. фестивалског програма биће такође Ана Тасић.

Текст и фото: И. Бурић 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести