Чеховљев „Медвед” стота премијера на сенћанској камерној сцени „Мирослав Антић“

СЕНТА: Камерна сцена „Мирослав Антић“ из Сенте постоји 32 године, а припремити на аматерској позоришној сцени стотину премијера, прави је подвиг остварен захваљујући великом ентузијазму и истрајности.
Senta Ansambl predstave Medved
Фото: Ансамбл представе "Медвед", фото: Дневник

Јубиларну представу „Медвед“ Антона Павловича Чехова у преводу Зорана Божовића, КС „Мирослав Антић“ је реализовала у копродукцији са Културно-образовним центром у Чоки, где је имала два претпремијерна извођења, а потом је одиграна премијерно пред сенћанском публиком.

Режију и сценографију за шаљиву игру у једном чину „Медвед“, прилагођену игрању на малој сцени, урадио је Радован Зубац, улогу удовице Јелене Ивановне Попове поверена је Марини Чикић, спахију средњих година Григорија Степановича Смирнова игра Јожеф Гере, времешног лакеја удовице Попове Луку игра Душан Блажић, а као плесачица појављује се Марија Зубац. Успешној реализацији јубиларне представе допринос су дали костимограф Гордана Николић, кореограф Љубица Романдић, сарадница на сценографији Маја Радоњић, док је идејно решење плаката осмислила Ђурђина Самарyић.

Дугогодишњи глумац и редитељ представе „Медвед” Радован Зубац указује да су се представе сенћанског позоришта увек с нестрпљењем очекивале, а посебно издваја „Избирачицу” из 2003. године, за коју је Богдан Рушкуц рекао да је то крај читања Косте Трифковића, те представу „Је ли било кнежеве вечере” Виде Огњеновић у режији Дејана Цицмиловића.

„Размишљајући који текст је најпогодинији у овом тренутку за јубилеј и одлучили смо се за Чехова. Мислим да нисмо погрешили, јер код овог писца увек има нешто ново да се каже. По Чеховљевом мишљењу, лепота није ван живота, већ у њему, у животу, и управо смо то покушали да кажемо кроз ову представу“, наглашава Радован Зубац.

Фото: Радован Зубац, фото: Дневник

Истрајни позоришни ентузијаста, глумац и редитељ у КС „Мирослав Антић“ Бранко Вучетић наглашава да је јубиларна премијера, трећа у овој сезони, после комада „Мене нико не воли“ и „Доре“. Вучетић подсећа да је све почело када се петоро ентузијаста у Сенти састало и одличило да оснује позориште, које је понело име великог песника, а захваљујући плодном раду представља окосницу културног живота на српском језику у овом потиском граду. Поред стотину премијера дечијих, омладинских и одраслих чланова, у којима је наступало преко 350 глумаца, ове представе су имале око 700 извођења на позоришним даскама широм Србије и на гостовањима у иностранству, а више представа сенћанских глумаца побрале су бројна признања на смотрама и фестивалима аматерског позоришног стваралаштва.

„Одлучили смо се да јубиларну представу урадимо у копродукцији са Чоканима, јер тамо наступамо још од оснивања. Разлог није само гостопримство Чокана, него и други проблеми, али најважније је да побеђује љубав према позоришту, што публика која долази да гледа наша остварења зна да цени. Публика у Чоки, а потом и на премијери у Сенти изузетно је примила наше јубиларно остварење. Тај адреналин какав се доживљава на премијери, не може да замени ништа, поготово што је мала сцена изузетно интересантна и за глумце и за публику. Публика као да учествује у причи, а глумац не може да лаже зато што је на пола метра од првог гледаоца, тако да је узбуђење додатно и за глумце и за публику“, наглашава Вучетић.  

У главној улози нашла се Марина Чикић, која је на сенћанској позоришној сцени од петог разреда основне школе, али имала је паузу док је била на студијама у Новом Саду.

„Диван је осећај вратити се на сцену после скоро шест година и пуно значи за некога ко воли позориште. Поново је прорадио адреналин који сам скоро заборваила. Наступ у камерној представи на малој сцени је нешто сасвим другачије. Први пут имам тако блиско искуство с публиком. Могу рећи да су емоције још јаче и осећај још лепши, без обзира што је у гледалишту мање људи. У овом Чеховљевом комаду нема пуно театралности, то је сведена глума, једноставно пуштамо да из нас изађе то што јесте живот“, утисак је Марине Чикић.

И Јожефу Гереу је улога у представи „Медвед“ био први наступ на малој сцени, где је публика била на дохват руке, где се види сваки гест, свака мимика, па и најмањи покрет. Гере је у КС „Мирослав Антић“ од 2009. године и ово му је 11. представа.

„Морамо наћи разалог за сваки покрет који урадимо јер на великој сцени се нешто од тога и изгуби и не примети, а када је мала сцена у питању нема шта да се крије. Најважније је да играмо срцем и пружимо све од себе“, каже Гере.

Уз двоје млађих колега Марину Чикић и Јожефа Гереа, у представи „Медвед“ игра искусни глумац Душан Блажић. 

„Уживео сам се у малу али захвалну улогу Луке још на пробама и остаће ми сигурно у веома лепој успомени. Млађе колеге знам са наше сцене још из дечијег и омладинског ансамбла, а наступ у овој представи им је сасвим нешто ново. Први пут играју на малој сцени, па постоји повећана доза треме и узбуђења, али то им је искуство више“, указује Блажић.

Ансамбл КС „Мирослав Антић“ ће у петак, 13. априла представу „Медвед“ играти репризно пред сенћанском публиком у Дому културе, а биће и гостовања пред поклоницима позоришта ван Сенте.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести