Душан Ковачевић: Коронавирус је жути картон од планете

БЕОГРАД: Академик и драмски писац Душан Ковачевић сматра да је корона вирус жути картон који је човечанству дала планета пошто смо је дуго уништавали.
dusan kovacevic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

"Ми смо већ дуго разбољевали нашу планету и сада је планета разболела нас. Затровали смо воду, земљу, ваздух. Једемо, пијемо и дишемо отров и могло би се рећи да је ово жути картон који нам је планета дала, јер је било неподношљиво шта смо радили и колико смо били бахати и уништавали планету. Сад симболично перемо руке. Сви на планети перемо руке, али бојим се да их дуго нећемо опрати, шта смо све урадили овој лепој и, нашом кривицом, несрећној Земљи", рекао је Ковачевић за РТС.

Он указује и да се у последњих двадесет-тридесет година, стално причало колико која од богатих земаља улаже милијарди, билијарди долара у наоружање.

"Да је један део тог новца отишао у превентивне сврхе у медицину, данас се ово не би десило. Једноставно, тенк корони не може ништа. Апсурд је да су билијарде и билијарде долара и евра улагане у одбрану од непријатеља коме се сад не може ништа", истиче Ковачевић.

Он каже да је још један велики апсурд то да је на црном тржишту у Њујорку, хиљаду и нешто долара обична маска која инаце кошта долар.

"Пре неколико месеци била је немогућа мисија да се каже да ће руски војник ући у Италију или у Америку да помаже. Све је доведено до ужасног апсурда и до осећања да је човек заправо направио велики грех према цивилизацији, планети и сад му се то враћа", каже Ковачевић.

Он је рекао и да жели да , у име свих људи с којима је у контакту, захвали лекарима и медицинском особљу, који су на првој линији фронта.

"У другој линији су такозвани позадинци, као у сваком рату, који мало досађују и праве неред. Тако да бих замолио ове из позадине, ако већ не могу да помогну лекарима, да им не одмажу. Како ће помоћи? Помоћи ће тако што неће бити жртве, неће се лекари бавити њима. Помозимо им чувајуци себе и чувајући људе око себе. То је највише што можемо да урадимо", поручио је Ковачевић.

Он је навео и да је историја човецанства заправо историја ратова и болести и да смо заборавили да је пре тацно 100 година била страшна епидемија шпанског тифуса и да је том приликом однела око 50 милиона становника Европе и света.

"Ми смо то заборавили и сада нам се вратило. Вратило нам се непоштовање према свету у којем живимо. Апсурдно је и то што смо за нашу кривицу оптужили свиње, краве, мајмуне, и сад на крају слепог миша, а ми смо све то направили", указује писац.

Он сматра и да ће се после после епидемије десити битне промене у свету.

"Ово је прилика да упознамо сами себе и установимо с ким смо то живели цео живот. Биће великих разочарања када се упознамо. Хтео бих да кажем да је живот најопаснији по здравље, према томе, кад се ово једног дана заврши, а не треба да будемо прерано срецни да це то бити за месец, два или три, ово ће мало дуже трајати, али оно што је јако битно, то је да би било добро да будемо бољи и да ценимо живот и вредности живота на другацији нацин. Није све у материјалном, слобода је нешто што је најбитније и најважније", казао је Ковачевић.

Он оцењује и да је судбина у овим временима поприлично тужна. и да се у оваквим временима мало ради.

"Можемо очекивати у наредних десет година блокбастере о томе како је свет страдао у време короне. Биће књига, драма, песама, слика, филмова великих о овој несрећи и трагедији", закључио је Ковачевић.

Он је рекао и да старији који сада не излазе из кућа морају да воде рачуна о себи, јер пред собом имају дане, за разлику од младих који имају деценије.

Ковачевић је на крају поручио: "Останите код куће, биће нам боље једног дана".

Posmatrac
05.04.2020 • 00:47
Svaka cast gospodinu, rasplakao me, ovi poslednjih 20 dana na NYT ne pisu ovako dobro kao on sto pripoveda...
Analitičar
05.04.2020 • 11:10
Znali su da je virus korona modifikacija virusa SARS-a, ali kapitalistički svet nije radio na proizvodnji vakcine. Zašto? Zato što je kapitalizam predoziran neoliberalnim tržištem koje donosi veći profit u proizvodnji kreme ze telo nego u proizvodnji vakcine, kao što kaže N. Čomski. Zato je virus korona iznenadio Amerikance, Nemce, Italijane, Francuze, Špance... Nakon prestanka pandemije, ljudi će početi da razmišljaju u kakvom svetu bi želeli da žive. Ovo je krah tržišta i neoliberalne politike.
Ostani kod kuće
05.04.2020 • 12:35
Savremeni svet nije jednodimenzionalan. Pored industrijalizma koji zaista maltretira prirodu već 400 godina, postoje još tri mreže koje na kumulativan, isprepleten i sinergički način dovode do krize savremene civilizacije. To su kapitalizam, aparati nadzora i vojna moć u kontekstu industrijalizacije rata. Ova četiri klastera doveli su do globalizacije koja istovremeno svet povezuje i deli, fragmentiše i koordiniše, donosi nove oblike međuzavisnosti. (Videti: E. Gidens)
Sreten Stamenković
05.04.2020 • 13:04
BRAVO, AKADEMIČE!
EUR/RSD 117.5741
Најновије вести