Глумци писали министру, Савић: много манипулације 

БЕОГРАД: Уметници и сарадници Драме Народног позоришта у Београду упутили су данас писмо министру културе Владану Вукосављевићу у коме траже да спречи "урушавање те институције у години јубилеја".
e
Фото: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

"Ваша је обавеза да нас заштитите од срамоте којој нас излаже Дејан Савић. Ваша је обавеза да нам омогућите да наставимо са развојем својих већ доказаних уметничких потенцијала, које су препознали и публика и колеге из земље и региона", стоји у писму, које су потписници доставили и Танјугу.

Уметници подсећају да је Драма Народног позоришта остала без уметничког директора и подвлаче да се управа, чију смену траже, понаша као да се ништа не догађа.

"Савић је приватизовао веб сајт театра користећи га за обрачун са запосленима који су у протесту. У име позоришта свечано отвара Велику сцену на којој нису завршени предвиђени радови. Игнорише низ значајних проблема који су настали и настају њиховим грешкама у руковођењу куће, попут јуче отказаног, а у репертоару за новембар најављеног, гостовања представе "Балкански шпијун" на регионалном фестивалу у Брчком, и тиме и даље наноси штету националном театру", наглашавају уметници.

Прошло је више од две седмице како је група глумаца и чланова ансамбла Драме изразила јавни протест поводом дешавања у Народном позоришту на почетку јубиларне сезоне и затражила смену управника, након што је Савић сменио директора Драме Жељка Хубача и на његово место поставио Југа Радивојевића.

"Наш захтев смо артикулисали у седам тачака и упутили га Управном одбору Народног позоришта, који се прогласио ненадлежним за одговор на шест од седам у допису изложених разлога за смену управника Савића", наводе глумци. 

Подсећају и да је Управни одбор том приликом донео одлуку о пренамени средстава која је имала за последицу померање представе "Нечиста крв" са 2018. на 2019. годину, а, на основу, како тврде, "добијеног дописа Министарства културе и информисања", чиме је, сматрају уметници, угрожен репертоар Драме у јубиларној сезони. 

У међувремену, протесту се придружила већина чланова Драме, као и бројни други запослени из позоришта.

Савић, који је пре два дана најавио вечерашње отварање Велике сцене гала концертом поводом Националног дана Републике Кореје, тврди да иза превирања у тој кући стоје "политизација и приватни интереси".

У интервјуу за "Вечерње новости", Савић је најавио да ће се наредних дана срести са колегама из Драме у вези са избором новог директора и предочити им које услове он треба да испуњава - "да буде беспоговорни уметнички ауторитет, да упосли већи део ансамбла и да пружи шансу спољним сарадницима где год је то могуће и потребно, па и младим талентима".

Савић сматра да ту има "много изманипулисаних људи, као и да има уметника који су забринути за неке своје личне интересе". 

"Не спорим да постоје и оправдани захтеви, али који се могу решити и решавају се у самој кући", додао је он.

У допису из Народног позоришта, које је потписао Савић, наведено је да "већ три месеца интензивно траје друга фаза реконструкције Народног позоришта са стране улица Васине, Доситејеве и Браће Југовић, у оквиру које је, између осталог, предвиђено да се са фасаде уклоне сви детаљи склони паду и да се на местима где недостају делови изврши потпуна репарација, рестаурација и конзервација". 

У оквиру почетне фазе реконструкције, навео је Савић, завршени су радови на адаптацији и поправци дела тоалета за публику у холу партера Велике сцене, као и на тоалетима и туш кабинама које свакодневно користе чланови ансамбла Балета. 

Управник Народног позоришта поручује да се "планира наставак радова у следећој години, а према плану и програму рада за 2019, по добијању сагласност за планирани буџет".

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести