Хрватски филозоф Срећко Хорват отвара 52. Битеф

Битеф фестивал, 52. по реду, на којем ће данас бити изведене представе Одило. Затамњење. Ораторију Петера Млакара и Драгана Живадинова у продукцији Словенског младинског гледалишча и Центар за урбану културу „Кино Шишка" из Љубљане, као Свита бр. 3 ’Европа’ Жориса Лакоста, званично ће у петак у Југословенском драмском позоришту отворити хрватски филозоф Срећко Хорват, који ће дан касније разговарати са редитељем Оливером Фрљићем о темама које представе овогодишњег фестивала покрећу.
bitef
Фото: Iz predstave "Svita br. 3 Evropa" (bitef.rs)

Уметнички директор и селектор Битефа Иван Меденица појаснио је да је Хорват један од водећих филозофа Европе па и света млађе генерације, врло ангажован у борби за ревитализацију европских вредности, о којима управо говори и представа Свита бр. 3 Европа.

Меденица је на конференцији за новинаре подсетио да је Битеф увек био политички освешћен фестивал који није “гурао главу у песак” пред главним проблемима и изазовима друштава, а тако је и ове године с обзиром да представе у главном програму упозоравају на успон радикалне деснице, ксенофобију, ауторитарне режиме и у ком правцу клизе европска друштва.

Такође се позивајући на Свиту бр. 3 Европа, која кроз 28 нумера на 24 језика  говори о стању у европским друштвима, забринутости, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да нас ова представа позива да не подлегнемо страховима, већ да деламо и заједно нађемо одговор на изазове са којима се данас суочавају европска друштва. Говорећи о слогану овогодишњег Битефа “Свет без људи” и визеулном решењу плаката са главом гориле, Фабрици је признао да га је доживео као позив уметности и уметника на веће ангажовање и борбу против фаталистичког односа према животу.

Иначе, до 22. септембра у главном програму ће бити изведено укупно 10 представа из Словеније, Француске, Србије, Немачке, Хрватске, Естоније, Швајцарске, Израела и Белгије. Између осталог, биће изведене две Фрљићеве представе: “Горки - Алтарнатива за Немачку?” у продукцији берлинског позоришта “Максим Горки” и “Шест лица тражи писца” Сатиричког казалишта “Керемпух” (Загреб), затим пројекат Маје Пелевић “Боливуд”, па “НО43 Прљавштина” естонског Театра НО99 коју ће публика моћи да прати и у директном преносу на РТС 2.

Гран при “Мира Траиловић” за најбољу представу и Специјалну награду “Јован Ћирилов” за представу која се истиче неком својом карактеристиком доделиће жири у коме су: мађарска позоришна критичарка, театролог и цивилина активисткиња Јудит Чаки, позоришна редитељка Радмила Војводић (Црна Гора), уметничка директорка Студија за савремену кореографију на позоришној академији Амстердамског универзитета за уметност Бојана Младеновић, позоришни критичар и театролог Брајс Лис (Енглеска) и глумица Александра Јанковић (Србија). Награду листа “Политика” за најбољу режији доделиће жири у саставу: уредница Културне рубрике Гордана Поповић, новинарка Борка Голубовић Требјешанин, позоришна критичарка Ана Тасић и редитељи Егон Савин и Милан Нешковић.

М. С.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести