Изложба Лидије Рамач у Галерији Упидив-а

У Галерији Форма УПИДИВ-а (Илије Огњановића 3) данас ће бити постављена изложба „Трагом орнамента“ новосадске уметнице Лидије Рамач које се бави сликаним текстилом, модним креацијама, костимографијом и ткањем.
Промо/Рад Лидије Рамач
Фото: Промо/Рад Лидије Рамач

Основни елемент у дизајну текстила је орнамент, а шара је назив који се користи у свакодневној употреби. Рапорт је креирана форма композиције са орнаментом, која може да се понавља на текстилу бесконачно, објашњава ауторка изложбе. У овој колекцији коју представља на изложби позадина ешарпи је осликана рапортима орнамената, који су негде отиснути на великој површини материјала, а негде се понављају само у траговима. Тамо где је позадина доминантна и са јаче израженим тоналитетом боје она није пасивна, па тако са водећим елементима равноправно учествује у стварању ликовне композиције саме ешарпе. На ешарпама где је дат само наговештај орнамента он се уклапа у композицију водећих елемената и делује неутрално, баш као позадина. Оваквим избором ауторка је, како каже, желела да покаже да је и позадина једнако важна у дизајну текстила као и главни елементи композиције, и да различитим приступом добијамо сасвим другачија идејна решења ритма и енергије.

Лидија Рамач (1965) завршила је Средњу школу за дизајн „Богдан Шупут“ у Новом Саду и Обликовање текстила и одевања на ФНТ, Универза у Љубљани. Дуги низ година била је модни креатор у „Новитету“, а у Словенији у позориштима, на телевизији, филму и рекламном програму костимограф, асистент костимографије и стилиста. Члан је УПИДИВ-а од1998. секција за текстил. Излагала је на многим изложбама самостално и колективно. Због епидемиолошке ситуације неће бити званичног отварања а изложба се може погледати до 6. септембра.

        Н. П.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести