Малерово „Васкрсење” у недељу СНП-у: Умрети морам да бих живео даље

Друга симфонија аустријског композитор чешког порекла Густава Малера, позната под називом „Васкрсење“, први пут ће у Новом Саду бити изведена сутра, 19. јуна, на сцени Српског народног позоришта, с почетком у 20 часова.
е
Фото: В. Величковић

Овим догађајем, под називом „Васкрсење по Малеру“, Војвођански симфонијски оркестар, са својим шефом диригентом Александром Марковићем, затвара концертну сезону 2021/2022, појачан хором Опере Српског народног позоришта и реномираним солисткињама – Соњом Шарић (сопран) и Бетином Ранх (мецосопран).

Иначе, кроз ову симфонију, конципирану у пет ставова, провејава мистичан звук смрти и васкрсења. Прва три става су инструментални, док се у четвртом и петом ставу придружују два женска вокала и велики мешовити хор. Рад на овом монументалном делу трајао је шест година да би симфонија премијерно била изведена 1895. године у Берлину под диригентском палицом Рихарда Штрауса.Може се рећи да је на крају 19. века имала управо онакву револуционарну улогу какву је на почетку имала Бетовенова Ероика. Јер, Малер у својој Другој симфонији наставља да развија могућности које су у симфонијску музику увели Бетховен и Берлиоз.

- У овој раскошној вокално-инструменталној композицији, изразите лепоте, али и извођачке захтевности, композитор се бави темама живота после смрти, ускрснућа и преображаја. Тако је централна мисао Друге симфоније сажета у тексту хора на врхунцу финала: „Умрети морам да бих живео даље“. Густав Малер (1860-1911) сматра се једним од најважнијих композитора касног романтизма, иако његова музика никада није била у потпуности прихваћена док је био жив. По оцени значајног броја теоретичара, он је премостио јаз између Вагнера и Шенберга, између романтизма 19. века и смелих музичких стремљења 20. века.

Улазнице за концерт се продају на благајни Српског народног позоришта, према радном времену билетарнице. Цена карата је 600 и 400 динара. Концерт се реализује у продукцији Музицке омладине Новог Сада и Војвођанског симфонијског оркестра, а део је програмског лука „Тврђава мира“ пројекта „Нови Сад - Европска престоница културе 2022“.  

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести