„Наш син” Патрика Лазића нова представа фондације „Хартефакт”

Фондација „Хартефакт“ је у  Београду започела продукцијски рад на новој представи. Реч је о ауторском пројекту „Наш син“ Патрика Лазића, редитеља млађе генерације који је протекле сезоне режирао веома запажену представу „Све несрећне породице личе на све срећне породице“ у Народном позоришту Пирот. Премијера је најављена у првој половини јуна.
pozoriste, zavesa, piksa
Фото: pixabay.com

Док се у Пироту бавио самоубиством код младих, креирајући представу која је поднасловљена као документарна фикција у форми дискусије, „Наш син“ у фокус ставља преиспитивање породичних односа, питања сексуалности и припадања. Дакле, тематски се надовезује на веома важне и осетљиве теме савременог друштва.

- Поигравајући се сопственим аутобиографским елементима и своје породице, на ивици истине и фикције, примењујем доступне психолошке и „парапсихолошке теорије“ у покушају схватања формирања сексуалног идентитета који данас живим – наводи Лазић. - Кроз обиље смеха, ироније и шале на сопствени рачун, пружамо гледаоцима интимно позоришно искуство у нетрадиционалном сценском простору, у коме присуствују фиктивном сусрету мајке, оца и сина. Ту се своде рачуни и пропитују (не)излечене ране, (не)задовољене потребе и страхови.

Програмска уредница Хартефакта и драматуршкиња Биљана Србљановић наводи да је реч о узбудљивом почетку нове Хартефактове сезоне која преиспитује питања идентитета:

- Интимистичка, искрена, поетична, духовита и на тренутке трагична прича о родитељима који дубоко у себи не налазе начина да прихвате идентитет свог геј сина, иако мисле да су покушали све, ипак остају заточеници условљене љубави, на коју су једино спремни. Ауторски пројекат Патрика Лазића, једног од најдаровитијих редитеља млађе генерације, представља озбиљан уметнички корак даље - у тексту који настаје из стварности, спајају се сцене из свих наших живота. Прича почиње као стотине других прича, јер то и јесте, у њој смо сви ми.

У представи „Наш син“ Патрика Лазића играју Драгана Варагић, Амар Ћоровић и Александар Ђинђић.  

        И. Бурић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести