Отворени 26. Дани Зорана Радмиловића

ЗАЈЕЧАР: У препуној сали зајечарског позоришта отворени су 26. „Дани Зорана Радмиловића“, а награда за глумца вечери „Зоранов брк“ припала је Светлани Бојковић.
zoran radmilovic
Фото: Youtube Printscreen

“Зоранове дане“ је синоћ отворио министар просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић који је истакао да је непроцењив значај сарадње између РС и Србије на изградњи културног моста са циљем очувања идентитета српског народа.

Чувајући богато културно историјско наслеђе уз истовремено његовање савременог стваралаштва, отварамо врата квалитетнијем друштву и дајемо већи допринос културном развоју нашег народа. Градећи културне мостове са земљама у региону, отварамо могућности да наше културно богатство буде препознато на културној мапи Европе,  рекао је Малешевић.

На отварању фестивала беседу о Зорану Радмиловићу одржала је глумица Тања Бошковић. 

Припремајући се четири недеље за то што ћу да кажем, прегледала сам снимке, прегледала сам податке, и закључила сам да све може да се види, али не види се оно најважније - не види се Зоранова доброта. Не види се његов стид пред уметношћу. Не види се оно све најважније, рекла је она. 

Разлог зашто сам дошла да кажем нешто јесте овај папир, новински исечак који чувам дуго, и чуваћу га до краја свог живота. То је „Писмо јачем“. Прочитавши то схватила сам да нам је оставио аманет да се боримо за достојанство овог посла, рекла је Тања Бошковић.

Једином професионалном позоришту у Тимочкој крајини смеше се бољи дани, најавио је Градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

Пред нама, пред овим позориштем, пред нашим градом су озбиљне, заиста озбиљне, непопуларне реформе у области културе, али сам ја сигуран да ће оне бити брзе, да ћемо све то урадити заиста ефикасно и да ће већ за пар месеци, и ова зграда, и ово наше позориште изгледати много боље и много организованије, казао је Ничић.

Како је саопштила прес-служба фестивала, синоћ је потписан и протокол о сарадњи два позоришта: Народног позоришта РС из Бањалуке и Позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ из Зајечара.

Оживљавање и обогаћивање културних односа између Бугарске и Србије најавио је Румен Димитров, заменик министра културе Бугарске, нагаласивши да његова посета има за циљ оживљавање и обогаћивања постојећих културних односа двеју земаља. 

Зајечарски фестивал посвећен глумцу отворио је београдски Атеље 212 представом „Моја ти“ насталој по тексту Олге Димитријевић „Како је добро видети те опет“. 

Жири којим је председавао Иван Бекјарев одлучио је да „Зоранов брк“, награда за глумца вечери припадне Светлани Бојковић.

Јако ми је драго ми је драго што сам добила награду, јер ми је драго све оно што има везе са Зораном. Овај комад смо радили тимски и осећам да ова награда припада целом ансамблу, рекла је након представе на прес конференцији Светлана Бојковић.

Непосредно пре отварања фестивала глумци зајечарског позоришта положили су венац на споменик Зорану Радмиловићу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести