„Сан о Милени“ - нова представа Јелене Богавац

ПОЖАРЕВАЦ: Представа о Милени Павловић Барили - “Сан о Милени” у режији и драматургији Јелене Богавац премијерно је изведена синоћ у Културном центру Пожаревац, родном граду велике сликарке, песникиње, костимографкиње, сценографкиње.
milena pavlovic barili vog
Фото: Youtube Printscreen

Посебног естетског језика, представа је замишљена да се изводи у интимном простору галерија и музеја, а према речима Богавац у плану је да у марту гостује у Музеју савремене уметности у Београду.

“Сан о Милени” се бави биографијом Милене Павловић Барили, а ауторска и глумачка екипа се дуго и темељно бавила њеним животом и временом у коме је живела.

То је кратких, али ужасно интензивних 36 година и кроз њену биографију смо схватили да се преламају невероватне базичне приче о слободи уметности, могућности да се од уметности живи на тржишту, о могућности да се успе у врхунској уметности, о питању тезге, тржишне вредности, о једној старој путањи ка уметничком остварењу и могућности да од уметности преживите, објаснила је Богавац.

У биографији Барили има јако много патње, али и огромног професионалног успеха којим је последњих година свог живота у Њујорку досегла сам врх.

Живела је у изузетно битном период 20. века када се створило скоро све. Ми смо сада само понављачи и смешатељи различитих коцепата, приметила је Богавац.

Богавац је уз помоћ мултимедијалног уметника Миодрага Ковачевића, који последњих 10 година истражује живот Милене Павловић Барили и који је композитор сонгова по њеним песмама, одлучила да се не бави Милениним дизјанерским искорацима, њеним скицама за часопис “Вог”, већ превасходно сликаркином душом.

Бавимо се сањањем о њеној души кроз сањање о нашем уметничком прегнућу. Мислим да се 20 година у својим представама нисам бавила нежношћу, појаснила је Богавац у разговору с новинарима пре премијере.

Ово је био веома тврд и романтичан пројекат, који смо радили у кључу наших драматерапеутских оквира у које смо спаковали породичну ситуацију Милене Павловић Барили, додала је ауторка.

Представа приказује њену патњу и многобројне дихотомије које су карактерисале њен живот: Успела је да одсања амерички сан - јадна Милена остала је заробљена у Америци и почео је рат; Милена је Италијанка из моћне уметничке куће Барили, ћерка луталица од оца авантуристе - Милена је православна Српскиња из Пожаревца од мајке Данице, краљеве рођаке; свуда јој је био дом- није припадала нигде и никоме.

Она живи између два рата и пет држава. Она живи у времену које се по шаву распада. Над Миленом зјапи провалија света. Док свет гори, Милена себе сања…Она је читава тајна… Милена је стрелац, пепео и магла…, изговарају глумци на сцени дочаравајући њена сновиђења својом игром, песмама које је написала, док се на платну у позадини смењују њене слике. 

Игор Марковић је био задужен за видео радове, а публика има прилику да на платну види скоро 40 слика Милене Павловић Барили, као и личне и породичне фотографије.

Александар Ковачевић је осмислио сценографију и костим, а сценски покрет је најзахтевнији у поређењу са претходним представа које је Богавац са својим тимом радила и за то је била задужена Александра Вељковић која тумачи неколико улога.

Поред ње, по више улога играју и Јован Здравковић, Марко Панајотовић, Миодраг Ковачевић, док Милену тумачи Тијана Вишковић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести