САОПШТЕНА СЕЛЕКЦИЈА ЗА 73. ФЕСТИВАЛ ПРОФЕСИОНАЛНИХ ПОЗОРИШТА ВОЈВОДИНЕ: Дупло више

- Радећи претходну селекцију била сам у великом проблему, јер у прошлогодишњој продукцији нисам налазила шест тражених, а квалитетних представа. Ове године сам у много већем проблему, готово да је дупло више представа за које сматрам да заслужују да их види фестивалска публика, а и фестивалски жири - навела је Александра Гловацки, селекторка Фестивала професионалних позоришта Војводине који ће бити одржан од 28. септембра до 4. октобра у Суботици, 73. пут. Требало би да то буде у обновљеној, старој згради Народног позоришта/ казалишта/ Непсинхаз, која још увек није отворена.
Позориште "Деже Костолањи" Суботица
Фото: Е. Молнар

Своје место у селекцији програма за одрасле нашле су: Нушићева "Госпођа Министарка" у режији Душана Петровића (НП “Тоша Јовановић” Зрењанин), "Било једном у Новом Саду" Андраша Урбана (Ујвидеки синхаз), "Људи од воска" Мате Матишића, у режији Ивана Вање Алача (народно позориште Сомбор), "Свет могућности" Хариса Пашовића (Српско народно позориште), "Радован III" Душана Ковачевића, у режији Вита Тауфера (Народно позориште Сомбор), "Едеова трагедија" Петера Фабијана (Позориште "Деже Костолањи" Суботица).

У селекцији програма за децу и младе изабране су представе: "Играј се са мном" Андреја Боке (Дечје позориште/ Ђермексинхаз Суботица), "Гига прави море" Јасминке Петровић, у драматизацији Дуње Матић и режији Миље Мазарак Маринков (НП "Тоша Јовановић" Зрењанин), "Камена срца" Марине Миливојевић Мађарев, у адапатацији и режији Бојане Иванов Ђорђевић (НП "Стерија" Вршац), "Секс за почетнике" Јасминке Петровић, у драматизацији Јелене Мијовић и режији Јане Маричић (Позориште младих).

- Не значи то да су позоришта изашла из забрињавајућег материјалног положаја у којем су годинама. Некад бржи, некад спорији, за сада је тренд пропадања стабилан, и тешко је замислити силу која то може зауставити. Улагања су неупоредиво мања од потреба, број премијера у већини позоришта минималан. Зграде пропадају, током зиме се не греју, нема довољно глумаца у ансамблима, ни бинских радника, ни занатлија; за коришћење возила често мора да се мољака општина или град, а штедећи на сваком кораку Заједница је одустала и од сајта. Знам да ви сви све то знате, али ако престанемо да понављамо, тек тада нећемо ништа покренути - навела је још селекторка Александра Гловацки.

И. Бурић

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести