Станковић: Нушићева представа "Др" се бави вечитом темом КУПОВИНЕ ДИПЛОМА

Гошћа нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор била је редитељка и редитељка Весна Станковић, која је говорила о свом раду на представи "Др" Бранислава Нушића чија је премијера 22. јула на летњој позоришној сцени "Театријум", у Капетан Мишином здању.
pozoriste, predstava, zavesa pixabay
Фото: pixabay.com

Станковић је рекла да је урадила драматизацију, режију и тумачи једну од мањих улога у представи "Др", која се бави "вечитом темом о куповини и продаји лажних диплома", а поред Владана Гајовића, Миљане Кравић, играју и Јована Миловановић, Немања Стаматовић и Огњен Никола Радуловић.

"Нушић је најбољи познавалац српског менталитета у историји цивилизације. Представа је написана пре 140 година. Они који су гледали пробе су рекли: ' Да ли си мало додавала?' Ништа нисам додавала, мало сма одузимала, јер представа ја написана да траје четири, а ми смо је свели на сат и 20 минута", рекла је Станковић.

Према њеним речима, "Нушић је толико вечан и тачан у свему да је непролазан кад год да га урадите, посебно сада, о лажним дипломама, куповини доктората".

Пошто се навршава и 85 година од смрти великог драматурга, Станковић је истакла да "не може да се догоди да је година јубилеја а да у Београду не постоји ниједна његова премијера". 

 Станковић је рекла да је једини изазов у раду на "Др" било "шта избацити, зато што су то велики комади, са неколико чинова, и преко 25 људи на сцени", а морала је све свести на шест лица.

Упитана како постиже да буде редитељка, драматург и глумица у истом пројекту, Станковић је приметила да "ако имаш добру јасну идеју и ако имаш средства и савладао си технике како то да урадиш, онда ништа није у животу тешко".

"Просто, то умеш да радиш. Ако немаш јасну идеју и немаш технику онда ћеш се мучити. Нушић колико је једноставан, толико је и тежак за рад ако га не разумеш. Мислим да је он мени најближи", рекла је глумица.

Када би Станковић морала да бира да целог живота игра "само комаде једног писца - то би био Нушић".

У оквиру "Театријума", Станковић ће се појавити и 25. јула у "Љубавном времеплову 2" са Милицом Јанкетић и 1. августа је музикл комедија "Цимет и ванила".

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести