Вечерас отварање двоструког издања Битефа: На ивици будућности

БЕОГРАД: Глумица Светлана Бојковић вечерас ће на сцени Југословенског драмског позоришта у Београду отворити двоструко 54. и 55. издање фестивала Битеф које се одржава под мотом "На ивици будућности".
b
Фото: Iz belgijske predstave “Tragovi”/Bitef

После два дана “Пролога” када су изведене представе “Ливинг рум” ” Ерсана Монтага као фестивалска продукција и “Цемент Београд” Себастијана Хорвата Београдског драмског позоришта, вечерас фестивал отвара белгијска трупа “Ултима вез” са представом “Трагови”.

За сада је још извесно, да ће до 25. септембра у Београду наступити ансамбли из Белгије, Француске, Немачке, Хрватске, Србије, Аустрије, Мексика и Чилеа. Отказане су две од четрнаест представа у главном програму: "Плућа" (Драма СНГ Љубљана), по тексту Данкана Макмилана (у режији Жиге Дивјака) и Ибзенов "Непријатељ народа" у поставци Томаса Остермајера и извођењу чувеног Шаубине позоришта из Берлина.

Епидемиошлошка ситуација у Србији се ових дана знатно погоршала и дошли смо на црвене листе многих земаља, али како објашњава Иван Меденица, уметнички директор и селектор фестивала, Битеф ће се свакако одржати и гледоци ће уживати у врхунској позоришној уметности: једино што ће концепт и драматургија фестивала бити донекле угрожени отказивањем ова два остварења, будући да обе представе припадајају оној линији која се бави еколошком проблематиком. Он је истакао да ове представе покрећу и најрадикалнија питања када је заштита средине у питању и нагласио да му је посебно жао што је поремећен баланс између драмског театра и онога што су радикалније позоришне форме, као што су савремени плес, перформанс, инсталације и друго. Ове године, равнотежа је нарушена јер су отпале управо драмске представе са два феноменална глумачка ансамбла у врхунској драмској игри.

Аутор пројекта “Трагови”компаније “Ултима вез” је њен оснивач кореограф Вим Вандекејбуса, стари познаник и пријатељ Београда и Битефа, као и добитник Гран прија „Мира Траиловић“. Представа “Трагови” се бави, као и други Вандекејбусови пројекти, горућим питањима савременог света, овога пута, еколошком кризом.

Међународно интересовање за Битеф је велико, што потврђује и  долазак директора неких од водећих страних позоришта и фестивала, новинара и критичара из целог света. То је важно и за домаће позориште које у главном програму Битефа учествује са чак четири продукције, тако да може да се представи и пласира у ширем међународном контексту, у коме га већ дуго недовољно има. У Београд, на међународну еколошку конференцију “Седимо на грани: солидарност или суноврат” која ће се одржати у оквиру пратећег програма Битефа, долазе значајни учесници.

Жири овогодишњег фестивала ће бити састављен искључиво од жена, у знак подршке „женском покрету“, борби против сексуалног насиља и узнемиравања жена. Чине га уметничка директорка позоришта Максим Горки из Берлина Шермин Лангхоф (Немачка, председница), Лусија ван Хетерен, професорка Универзитета Гронинген (Холандија), позоришна критичарка и професорка Агата Јунику (Хрватска), критичарка и новинарка Сесилија Ђурберг (Шведска) и позоришна редитељка Јована Томић.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести