ЗРЕЊАНИНСКО ПОЗОРИШТЕ „ТОША ЈОВАНОВИЋ” У НОВОЈ СЕЗОНИ Два комада англосаксонских списатељица

Зрењанинско Народно позориште “Тоша Јовановић” у новој сезони најављује на репертоару оно што публика највише воли: комедије великих домаћих писаца, попут Нушића, али ће своје сценске просторе отворити и за комаде савремених писаца, који озбиљне теме стављају у комичне и гротескне ситуације.
pozoriste, predstava, zavesa pixabay
Фото: pixabay.com

Уметнички саветник НП “Тоша Јовановић” Бојан Жировић каже да ће сезона бити провокативна и интригантна, и да ће жанровски, али и по темама, привући пажњу публике свих генерација.

-Позоришну сезону 2023/2024 започели смо са две нове представе којима смо итекако пробудили пажњу публике. Најпре су то били “Љубинко и Десанка”, у режији Милана Нешковића, а сада нам се на репертоар враћа Нушић и његова “Госпођа министарка”, кроз интересантну визуру редитеља Душана Петровића. После извођења два класична комада наше драмске литературе, у другом делу сезоне публици ћемо представити два комада савремених англосаксонских списатељица, у режији два млада перспективна редитеља - најављује Бојан Жировић.

На великој сцени крајем године почеће пробе представе „Мобилни телефон мртвог човека” америчке списатељице Саре Ру. У овом комаду се, како Жировић објашњава, двострука финалисткиња Пулицерове награде поиграва мотивом дехуманизације у дигиталном добу. Комичан, надреалистички и поетски, овај драмски текст, по речима Жировића, прича о томе шта се дешава када мобилни телефон покојника заврши у рукама незнанца, који, подстакнут љубављу и саосећањем, почне да реинтерпретира његов живот. Комад ће режирати Растислав Ћопић.

- Други комад је „Ефекат” британске списатељице Луси Пребл, која је осим по драмским делима, позната и као једна од сценаристкиња ХБО серије “Саксешн” (Наследници). У овом комаду, који нуди интензиван доживљај како на интелектуалном, тако и на емотивном плану, суочавамо се са питањима на које делове нашег бића, тела и мозга, можемо да се ослонимо и да их контролишемо, и то да ли људско понашање може да се објасни и сведе на дејство хормона и неуротрансмитера. Овај комад ће режирати Ђорђе Нешовић - помиње Жировић.                    

        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести