scattered clouds
24°C
04.08.2025.
Нови Сад
eur
117.1736
usd
101.1512
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) ОВО СУ НАЈНЕОБИЧНИЈЕ ЕВРОПСКЕ ПОСЛАСТИЦЕ Сладолед који се не топи или онај што личи на шпагете А МОЖДА И КУГЛА У МЕКАНОМ БРИОШУ

04.08.2025. 19:49 20:02
Пише:
Извор:
ЕУправо zato/euronews.com
сладолед
Фото: Ilustracija pixabay

Било да лутате улицама Палерма или истражујете Истанбул, наићи ћете на једну од омиљених ледених посластица многих, коју не би требало да пропустите.

Европа, која је дом чувеном кремастом италијанском гелату и елегантном француском сладоледу, крије и неке мање познате, али под‌једнако узбудљиве приче о сладоледу.

Од Лапоније до низија, локалне традиције оживљавају кроз неочекиване сладоледне креације, попут сладоледа у облику шпагета, жвакаћих кугли од козјег млека које се не топе на сунцу или посластица које се једу за доручак. Да, за доручак.
Ово је пет необичних сладоледа широм Европе због којих вреди кренути на пут.

СЛАДОЛЕД
Фото: pexels/Ilustracija

Немачка: сладолед у облику шпагета
 

Не дајте се преварити, ово нису тестенине. Спагети-ајз (spaghettieis) је разиграни немачки изум који изгледа као тањир шпагета, али је заправо сладолед.

Прави се од ванила сладоледа који се провлачи кроз пресу како би подсећао на тестенину, затим се прелива сосом од јагода који глуми "сос" и посипа белом чоколадом као "пармезаном".

Ову посластицу је 1969. у Манхајму осмислио Даријо Фонтанела. Данас је спагети-ајз постао класик који можете наћи широм Немачке, а оригинал можете пробати у његовом локалу Еис Fontanella.

У Минхену, редови се и даље праве испред породичне посластичарнице Еисцафé Sarcletti, која постоји још од 1879. године, где се овај десерт нуди у десетак варијација.

сладолед
Фото: pexels/Ilustracija

Сицилија: сладолед као доручак
 

На Сицилији, сладолед није резервисан само за десерт. Током летњих врућина, локалци га радо једу за доручак, у бриошу.

Мекано, благо слатко пециво пуни се куглама гелата, уз додатак шлага или млевених лешника, а често се служи и уз граниту (леден десерт сличан сорбету). Можда звучи декадентно, али је ова комбинација под‌једнако уобичајена као и еспресо.
Традиционални укуси укључују пистаћи, бадем и страћателу, а обичај потиче још из 19. века. У питању је оличење сицилијанске љубави према контрастима: топло и хладно, меко и хрскаво, богато и освежавајуће.

Бриош са сладоледом се обично једе кашиком, али ништа вас не спречава да га поједете као сендвич. Пронаћи ћете га свуда, у Палерму, Таормини и Ноту. За аутентичан укус, свратите у Дон Peppinu у Катанији, где се пистаћи варијанта сматра легендарном.

Турска: сладолед који се не топи
 

Турски дондурма није обичан сладолед. Прави се од козјег млека, салепа (праха од орхидеје), мастихе (смоле) и шећера. Резултат је еластична, жилава текстура и отпорност на топљење, често се једе ножем и виљушком.

Ова посластица води порекло из региона Кахраманмараш на југоистоку Турске, али је данас присутна широм земље, од сеоских вашара до уличних продаваца у Истанбулу.
Продавци често приређују представе: врте корнете, растежу сладолед као карамелу и забављају муштерије забавном "игром мачке и миша".

Поред пистаћа и чоколаде, у понуди су и несвакидашњи укуси попут шафрана с бадемом, кајмака и борове смоле. У Истанбулу, посетите Мадо, ланац који потиче из срца регије дондурме, а данас послује и на историјским локацијама попут чувеног Бујоглуа.
 

Француска: залеђени омаж отпору
Иако се зове цафé лиéгеоис, ова посластица нема никакве везе с белгијским градом Лижом. Првобитно названа цафé viennois, преименована је током Првог светског рата као знак захвалности француском савезнику, становницима Лижа, који су се храбро одупирали немачкој окупацији.

Ова комбинација пића и десерта састоји се од кугли сладоледа са укусом кафе, преливене хладном кафом и украшене облаком шлага (класичне Chantilly павлаке с ванилом).
За аутентичан доживљај, свратите у Цафé де ла Paix у Паризу, историјски локал из 19. века који се налази у склопу хотела Интерцонтинентал, с погледом на оперу Палаис Гарниер.

МАЛИНА
Фото: pexels/Ilustracija

Лапонија: сладолед од арктичке малине
Златно-наранџасте, слатко-киселе и готово немогуће за масовни узгој, cloudberries (арктчке малине) су једно од најређих блага севера Европе. Ове воћке расту само у дивљим мочварама и тресетиштима Шведске, Норвешке и Финске, и беру се крајем лета.

Због своје сезоналности и неприступачних станишта, представљају праву посластицу, нарочито у облику сладоледа.
На северу Финске, Arctic Ice Cream Factory прави сладолед од ових бобица, идеалан за освежење након пешачења тундром или под поноћним сунцем.

У Шведској, хотели попут Брандон Лодге у Лулеи и Гранд-Хотел Stockholm нуде раскошне верзије овог сезонског специјалитета, у сарадњи са локалним произвођачима сладоледа Otto & Glassfabriken.

(ЕУправо zato/Euronews)

Извор:
ЕУправо zato/euronews.com
Пише:
Пошаљите коментар