ГРЕШКА КОЈУ СВИ ПРАВИМО Због овога нам намирнице брзо пропадају СКРИВЕНА ЕТИКЕТА у фрижидеру открива где грешимо

Погрешно складиштење хране доводи до исушивања и труљења чак и на високим температурама.
f
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Многи од нас су, вероватно, већ помислили да су све информације о чувању хране у фрижидеру већ одавно усвојили. Међутим, једна жена је недавно открила нешто што је довело у питање све што смо досад мислили да знамо о овој теми.

Наиме, у групи Mums Who Clean на Фејсбуку, једна корисница је поделила фотографију својих шаргарепа које су се налазиле у фиоци фрижидера, а на њој је стајала налепница која је изазвала праву пометњу. Налепница је гласила: "Не чувати воће или поврће у хладној прегради. Воће или поврће може се смрзнути."

Ово откриће је навело многе кориснике да се запитају да ли већ годинама погрешно чувају своје намирнице.

Разговор је брзо прерасао у праву дебату међу Британцима, а на крају се укључио и стручњак за храну да разјасни ситуацију. Мими Морли, виши кувар у компанији ХеллоФресх, открила је да свака фиока у фрижидеру има своју специфичну намену, те да није свеједно где ћете чувати воће, а где поврће.


Како оживети поврће

Уколико су, на пример, целер или зелена салата почели мало да се суше, Мими саветује да их ставите у чашу воде и чувате у бочном делу фрижидера, те да сачекате 12 сати како би се поврће освежило и повратило хранљиве материје.


Мими је истакла да је уобичајена заблуда да су обе фиоке на дну фрижидера исте. Напротив, свака фиока има своју ексклузивну сврху. Једна је намењена чувању воћа и поврћа у високој влажности ваздуха, док је друга намењена чувању воћа и поврћа у ниској влажности.

Како правилно чувати воће и поврће

Према речима Мими Морли, воће и поврће које се најбоље очувају у хрскавом стању и које је осетљиво на губитак влаге, попут купуса, шаргарепе и јагода, треба чувати у фиоцки високе влажности (30-40 степени) како би се избегло сушење.

С друге стране, воће и поврће које производи висок ниво етиленског гаса и које није толико осетљиво на губитак влаге, попут кивија, коштуњавог воћа и јабука, треба чувати у фиоцки ниске влажности како би остало сочно и како би се избегло непотребно бацање хране.

Мими саветује да се воће и поврће не сме чувати у фиоци која је више од две трећине пуна, јер лош проток ваздуха може контаминирати храну. Такође, препоручује се стављање влажног папирног убруса преко исецканог поврћа како би се избегло исушивање, пре него што се чува у херметички затвореној посуди.

Дневник/Срећна република

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести