Сочиво је укусно поврће из рода махунарки. Налик је пасуљу, али се разликује по укусу. Од њега се могу правити разна јела и салате.
У време поста монаси у манастиру Хиландар често припремају сочиво на посебан начин.
Састојци:
300 грама сочива
главица црвеног лука
главица белог лука
кашика сувог грожђа
20 маслина
1 дцл белог вина
со, бибер
оригано
мајчина душица
шољица маслиновог уља
Припрема:
Сочиво потопити и одставити да одстоји преко ноћи.
Сутрадан ставити да се кува. Када проври треба оцедити сочиво.
Поново прелити сочиво водом. Додати издинстани црвени и бели лук. Додати кашику сувог грожђа, маслине, бело вино, а потом и со, бибер, оригано и мајчину душицу.
Кувати полако, на тихој ватри, док вода не испари.
На крају додати шољицу маслиновог уља.
Информер.рс/ Дневник